Belföld

Vatikán a teljes piacliberalizáció ellen

A világkereskedelemben a teljes piacliberalizálás ellen emelt szót a Szentszék.

Celestino Migliore érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője a vatikáni sajtószolgálat által közzétett beszédében kijelentette: bár nincs kétség afelől, hogy az igazságos nemzetközi piacok a fejlődő országok számos gondjának megoldásához járulhatnak hozzá, a piac azonban önmagában nem old meg minden társadalmi problémát, például olyanokat, mint a munkanélküliség vagy a szegénység.


A kormányoknak is fontosabb szerepet kell játszaniuk a gazdaságban, a kapcsolat a kormányok és a piac között kölcsönös kiegészítés, nem pedig ellentmondás. Az érsek beszédében – amelyet eredetileg az ENSZ Közgyűlés 58. ülésszakán mondott el – rámutatott: a kereskedelmi korlátozások és vámok leépítése elősegíthetik a gazdasági növekedést, de torzulásokkal és negatív hatásokkal is járhatnak a fejlődő országok számára. Ezért, a Szentszék véleménye szerint, a nemzetközi kereskedelmi megállapodások nem köthetők meg úgy, hogy a kormányokat akadályozzák a társadalmi hatások kivédésében.


A nemzetközi kereskedelempolitikának a tartós gazdasági fejlődéshez kell hozzájárulnia – vélekedett Migliore érsek, hozzátéve, hogy a fejlődő országok kormányainak egyidejűleg véget kell vetniük a korrupciónak, amely a népesség jólétét veszélyezteti.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik