Belföld

Csehország: szünet után újra infláció

Két hónapi árcsökkenés után októberben átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Csehországban, és 0,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben - jelentették a cseh statisztikai hivatalban.

Az októberrel végződött tizenkét hónap átlagában nem változtak a fogyasztói árak Csehországban. Októberben az élelmiszerek 1,1 százalékos havi drágulása

lódította meg az átlagot. Szeptemberben 0,5 százalékos havi árcsökkenés volt, tizenkét hónapra számítva pedig nem változott az árszint.

Augusztusban és előtte júliusban 0,1-0,1 százalékos tizenkét havi defláció volt. Júniusban 0,3 százalékos volt az infláció az egy évvel azelőttihez képest, a májusi nulla százalék után. A defláció az idén először májusban szűnt meg Csehországban, az áprilisi 0,1 százalékos és a márciusi, februári és januári, rendre 0,4 százalékos tizenkét havi olcsóbbodás után.

Az októberi inflációs adatok megerősítették az elemzői várakozásokat, hogy a Cseh Nemzeti Bank most már nem csökkenti tovább kamatait, és a következő lépése emelés lehet, valamikor jövő évben, különösen, mivel előbb-utóbb az Európai Központi Bankban is kamatemelés várható.

A cseh jegybank már korábban az infláció fokozatos visszatértét és növekedését jósolta az év hátralévő részére, és főleg a jövő év elejére, az év eleji adóemelések miatt. Jövő év végére a Cseh Nemzeti Bank 2,5-3,9 százalékos célsávot tart érvényben a tizenkét havi inflációra.

A Cseh Nemzeti Bank utoljára július végén enyhített irányadó kamatán, a kéthetes repon, negyed százalékponttal 2,00 százalékra, újabb alacsonysági rekordot állítva be az önálló Csehország történetében. A szint azonos az Európai Központi Bank (EKB) ugyancsak 2,00 százalékos, június elején fél százalékpontos csökkentéssel beállított alapkamatszintjével. A cseh jegybank másfél éve követi az EKB kamatmozdulatait, hogy elvegye a teret a külföldi kötvénybefektetők konvergencviajátéka elől, amely korábban feltornászta a cseh korona árfolyamát. A cseh központi bank előzőleg júniusban is engedett negyed százalékpontot.

Ugyancsak hétfőn közölték, hogy Csehországban októberben 9,9 százalékosra csökkent a munkanélküliség a szeptemberi 10,1 százalékról. Tavaly októberben 9,3 százalékos volt az arány. Októberben 522 355 munkanélküli volt bejegyezve a szeptemberi 529 407 után.

Kissé alacsonyabbra kertült a cseh korona árfolyama a zlotyval szemben, és a jelek szerint a 32 korona/eurós szinten állapodik meg. Amennyiben átlépi ezt a küszöböt, azonnal megerősödnek a vásárlások, így akár hosszabb ideig is tarthatja ezt az értéket.

A piacra gyakorlatilag hatástalan maradt az októberi inflációs és munkanélküliségi adat, amelyek értéke megegyezett az előzetes várakozásokkal. A korona/euró jelenleg 32,105-ön áll – 0,1 százalékkal pénteki záró értéke alatt; változatlanul 27,830 a korona/dollár árfolyam.

Csendesen kezdődött a nap a varsói bankközi piacon: a keddi ünnepnap sokakat ösztönzött a hétvége meghosszabbítására, és piacmozgató hírek sem okoztak izgalmat. A zloty/euró árfolyam most 4,5969. pénteken 4,6049 volt; a zloty/dollár 4,0115-ról 3.9933-ra módosult,

Nyitáshoz képest erősödik a forint a bankközi devizapiacon, a hazai fizetőeszközt főként a zloty emelkedése húzza magával. A bankközin 258 forint körül kezdett az euró árfolyama, délelőtt 257-re süllyedt a jegyzés, vagyis a hazai fizetőeszköz a sávközéptől számított 8,97 százalékra emelkedett – tájékoztatott a Hamilton Rt. üzletkötője. A szakember szerint bár a mezőgazdasági termelői árak az első 9 hónapban az inflációt jóval meghaladó ütemben nőttek, a kedvezőtlen makroadatnak a piacon nincs túlzott jelentősége, s továbbra is az állampapírpiaci fejlemények, valamint a zloty mozgása a meghatározó. Az államkötvények piaca csendes, a zloty viszont erősödik, s ez kedvezően hat a forintra is, bár a kereskedés meglehetősen visszafogott.

A szomszédos országokból érkező hatásokra vár a pozsonyi bankközi piac, hazai hatások itt sem mozgatják az árakat. A kereskedők szerint nem várható, hogy a szlovák korona kilép az utóbbi időszakban kialakult sávból.

Árfolyamváltozást esetleg technikai tényezők okozhatnak: a pénteken meggyengült dollárt kezdhetik vásárolni a befektetők, és ez némileg gyengítheti a koronát. A korona/euró árfolyam a pénteki 41,230/290 után most 41.240/300; a korona/dollár 35,984/36.044-ről 35.770/814-re változott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik