Belföld

Teljes holdfogyatkozás – szombat éjjel

A 2003-as év második teljes holdfogyatkozására a szombatról vasárnapra virradó éjszakán kerül sor. Teljes egészében látható lesz Magyarországról az északnyugati horizont közelében.

A teljes holdfogyatkozás, amely derült idő esetén Magyarországról szabad szemmel is jól megfigyelhető lesz november 8-áról 9-ére virradó éjszaka, éjfél után következik be.

 Csillagász nyelven

A Hold földtávolban lesz, átmérője mindössze 29,4 ívperc. Kísérőnk az umbra déli részén halad át, a totalitás 25 perces lesz. A Hold pereme 0,6 ívpercnyire lesz a földárnyék peremétől a fogyatkozás közepén. A fogyatkozás nagysága (magnitúdója) 1,022, azaz a holdperem távolsága az umbra szélétől 2,2 százaléknyi holdátmérő.
• Penumbrális fogyatkozás kezdete 22:15:00 UT
• Részleges fogyatkozás kezdete : 23:32:21 UT
• Teljes fogyatkozás kezdete 01:06:07 UT
• A fogyatkozás közepe 01:18:23 UT
• Teljes fogyatkozás vége 01:30:38 UT
• Részleges fogyatkozás vége 03:04:24 UT
• Penumbrális fogyatkozás vége 04:21:48 UT
(UT=világidő, GMT, magyar idő szerint + 1 óra)

A Hold fél 1-kor kezdi meg belépését a Föld árnyékába, majd korongja fokozatosan elsötétül. A teljes fogyatkozás 2 óra körül mintegy 25 percig tart. A jelenség hajnali 4 óra körül ér véget.

A holdfogyatkozás alkalmából Óbudán a Laborc utcai Polaris Csillagvizsgálóban szakemberek tartanak előadásokat az aktuális űrkutatási eredményekről, az elmúlt napok nagy napkitöréseiről és az általuk okozott sarki fény jelenségéről.

A távcsöves bemutatás során a Hold mellett a nagy földközelség után távolodó Mars és a hajnali égbolt látványos óriásbolygói – Szaturnusz, Jupiter – is megtekinthetőek lesznek.

Az egyesület közlése szerint a csillagászati bemutatót csak derült időben tartják meg, mivel csak ilyen esetben figyelhető meg a jelenség. A következő teljes holdfogyatkozás jövő év május 4-én lesz. 2004-ben ezenkívül még egy teljes holdfogyatkozás lesz, október 28-án. Idén a mostanin kívül május 16-án gyönyörködhettek hasonló jelenségben az érdeklődők.


További olvasnivaló a National Geographic Online-on:


A nap- és holdfogyatkozások gyakorisága >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik