Belföld

A PKN a Mollal együtt venné meg a cseh Unipetrolt

A vezető lengyel olajvállalat, a plocki PKN Orlen szándéklevelet nyújt be a cseh Unipetrol 63 százalékának megvételére; az Orlen ez ügyben tárgyalásokat folytat egy konzorcium létrehozásáról több partnerrel, köztük a Mol Rt.-vel - közölte csütörtökön Varsóban Janusz Wisniewski, a PKN Orlen alelnöke.

A PAP hírügynökségnek nyilatkozva Wisniewski emlékeztetett, hogy vállalata tavaly óta változatlanul érdeklődik az Unipetrol privatizációja iránt. Közölte, hogy a tervezett konzorciumban valószínűleg részt vesz a cseh Agrofert Holding, amellyel cége idén májusban szándéklevelet írt alá.

Daria Kulinska, a Mol regionális szóvivője közölte, hogy a magyar nagyvállalat is érdeklődik az Unipetrol privatizációja iránt, és fontolóra vette szándéklevél benyújtását e tárgyban. Arra vonatkozóan, hogy a Mol egyedül vagy egy konzorcium részeként indul-e a pályázaton, későbbi időpontban hoznak döntést – fűzte hozzá.

Az Orlen alelnöke a konzorcium potenciális tagjai között említette az Unipetrol részvényeseit és leányvállalatait, név szerint megnevezve a Shellt, az Agipot és a Conoco Philipst. A cseh Nemzeti Vagyonalap csütörtökön újra meghirdette az Unipetrol vegyipari és olajfinomító holding 63 százalékos állami részét. Ez már a második kísérlet az Unipetrol többségi tulajdonának értékesítésére. A 2002-es első próba kudarccal végződött, mert az Agrofert visszalépett a cseh vállalat részvényeinek megvásárlásától 361 millió eurós vételáron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik