Belföld

Az osztrák OMW nem licitál a cseh Unipetrolra

Az osztrák OMV olajipari konszern nem vesz részt a cseh Unipetrol privatizációjában. Thomas Huemer, az OMV szóvivőjének az APA hírügynökség számára adott nyilatkozata szerint az OMV-nek nincs szüksége az Unipetrol megszerzésére kelet-közép-európai piaci részesedésének 2008-ig tervezett 20 százalékra történő kiépítéséhez.

Az OMV emellett elegendő finomító kapacitásra tett szert a Bayernoil megvásárlásával. A cseh privatizációs hatóság, az FNM csütörtökön sajtóhirdetés formájában kínálta fel értékesítésre az Unipetrol 63 százalékos tulajdonrészét. Az előzetes ajánlatok benyújtási határideje karácsony előtt jár le. A kötelező ajánlatokat a jövő év márciusáig lehet majd megtenni. A nyertest március végén nevezik meg. Az Unipetrol megvásárlására eddig a lengyel PKN Orlen jelezte érdeklődését. Az akvizícióhoz a lengyelek konzorciumot kívánnak alakítani a magyar Mol olajipari konszernnel és/vagy a cseh Agrofert konszernnel.


Két évvel ezelőtt az OMV részt vett az Unipetrol első
privatizációs pályázatán, amiből a cseh Agrofert került ki győztesen 361 millió eurós ajánlattal. A privatizáció végül azért hiúsult meg, mert az Agrofert az Unipetrolnál tapasztalt egyes hiányosságok miatt megtagadta a kialkudott összeg kifizetését.


Pénteken az OMV részvénye a déli órákban az enyhén emelkedő árfolyamú környezetben 0,80 százalékos árfolyam nyereséggel 112,89 eurón állt a bécsi tőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik