Belföld

Nagyobb teret kapnának a növekedésre a kábelszolgáltatók

admin

2003. 11. 07. 16:56

A távközlési verseny és a piac fejlődése érdekében teljes mértéken törölni kell a médiatörvényben szereplő, a kábelszolgáltatókra vonatkozó úgynevezett egyhatodos korlátozó szabályt - nyilatkozta Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter.

A miniszter aláhúzta: ha a kétharmados médiatörvényben a parlament nem törli ezt a lakosságarányos szolgáltatási korlátot, akkor hiába lép hatályba januártól az új elektronikus hírközlési törvény, a jelenlegi vezetékes szolgáltatóknak a területükön nem lesz megfelelő és erős versenytársuk.

Az úgynevezett egyhatodos szabály kimondja, hogy egy kábelszolgáltató legfeljebb az ország lakossága egyhatodának szolgáltathat. E szabály eltörlése már többször felvetődött, ám mindeddig meghiúsította az, hogy a médiatörvény elfogadásához, illetve paragrafusainak megváltoztatásához a parlamenti képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetője úgy vélte: a kormány tette a dolgát a jövő érdekében az új elektronikus hírközlési törvény elkészítésével, ám a Fidesz most meggátolja azt, hogy az ország egésze modernizálódjon.

Kovács Kálmán ennek alátámasztására elmondta: a Fidesz javaslata szerint az egyhatodos szabály helyébe egy egyharmados korlát lépne, ám ez a miniszter véleménye szerint csak fél megoldás lenne, s nem hozna kellő versenyt, például a kisebb városokban és az ország falvaiban, illetve peremterületein a távközlés tekintetében.

Kovács Kálmán hangsúlyozta: felesleges a csodára várni, hiszen egy adott településen egy lakóházban a jelenlegi vezetékes szolgáltató mellett nem épít ki egy másik távközlési cég saját hálózatot, s ezért csak a kábelszolgáltatók jelenthetnének megfelelő konkurenciát a mostani telefontársaságoknak.

Ha azonban a parlament nem törli teljes mértékben az egyhatodos szabályt, akkor a kábelcégek valószínűleg nem éreznek elég késztetést majd arra, hogy a kisebb településeken jelentős beruházásokat végezzenek.

Kovács Kálmán úgy vélte: az egyhatodos szabály törlése mellett meg kellene szüntetni a kereszttulajdon korlátozására vonatkozó előírásokat is. Ez a szabály azt mondja ki, hogy egy társaság, illetve annak leányvállalata nem szolgáltathat egyszerre vezetékes telefont, s nem működtethet kábelhálózatot.

Kovács Kálmán úgy vélte, ha az egyhatod helyébe az egyharmados szabály lép, akkor nem lesz technológia semleges a piac, mivel a kábelszolgáltatókra mégiscsak különleges szabályozás vonatkozik majd, ahelyett, hogy a piaci szereplők egyenlő versenyfeltételek mellett működhetnének. A miniszter az MTI-nek elmondta: ha a parlament nem törli teljesen az egyhatodos szabályt, akkor a jövő év elején a teljes törlésre vonatkozó javaslatát újra beterjeszti a kormánynak.

Kovács Kálmán a leendő elektronikus hírközlési törvényről elmondta, hogy az elsősorban a fogyasztók szempontjait figyelembe vevő jogszabály az egyhatodos törlés kivételével megvalósítja azokat a célokat, amelyeket eredetileg kitűztek. Így lehetővé teszi a szabad szolgáltató választást, a számhordozhatóságot, a szociális alapú előfizetői támogatást, fokozatosan csökkenti az internetezés árát, s bevezeti a fogyasztói jogok képviselője jogintézményt.

A miniszter szerint egyértelmű az is, hogy a januártól életbe lépő törvény technológiai szempontból a széles sávú internetezést támogatja. Kovács Kálmán aláhúzta: a törvény az európai normákat követve technológia semlegesen szabályoz és az új piacra lépőket pozitív diszkriminációban részesíti. A miniszter végül ismételten a sajnálatát fejezte ki: egyelőre nem látszik megvalósíthatónak az, hogy a kábelszolgáltatók számára teljesen nyitottá tegyék a piacot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.