Belföld

Veszélyben a sarki jég

A sarki nyarak hosszabbodása következtében egyre kisebb a Föld északi pólusát fedő jégtakaró. A jégmezők összezsugorodása veszélyezteti a sarkvidéki állatokat, hosszabb távon pedig Európa klímáját is megváltoztathatja – derül ki egy nemrég elkészült brit tanulmányból.

A dokumentum – amelyet a Zöldmagazin internetes hírportál idéz – részben cáfolja a jégtakaró elolvadásával kapcsolatban elterjedt vélekedéseket. A kutatók műholdfelvételek tanulmányozásával arra a következtetésre jutottak, hogy a jég vízzé válása nem fogja jelentősen megemelni a tenger szintjét. Korábbi számítások szerint a vízszintemelkedés 2100-ra elérheti akár a 20-40 centimétert is, miközben 30 centiméternyi növekedés átlagosan a partvonal 30 méteres betolódását eredményezi. A legfrissebb műholdképek tanúsága szerint azonban az utóbbi 50 év során már a jégtakaró 40 százaléka elolvadt, s látványos vízszint-emelkedés mégsem következett be.

Újabb keletű megfigyelés, hogy a jégmezők visszahúzódása a korábbi elképzeléseknél nagyobb területeket érint, s ez elsősorban a sarkvidéki nyarak hosszának növekedésével függ össze. A jégtakaró zsugorodása érezhetően melegíti a klímát – gyorsítva a globális felmelegedés folyamatát –, és a sarki ökoszisztémát is megváltoztatja. A fókák, a jegesmedvék, illetve a sarki madarak számára létfontosságú a pihenő- és táplálkozóhelyül szolgáló jég, s a brit kutatóknak azt is sikerült kimutatniuk, hogy szoros az öszszefüggés a jégtakaró mérete, és az említett fajok populációinak változása között.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik