Belföld

Az olasz Enel részt venne a bolgár energiaipari privatizációban

admin
admin

2003. 11. 04. 16:33

Az olasz Enel jelezte részvételi szándékát a hét állami tulajdonban lévő bolgár elektromos energiaszolgáltató vállalatra kiírt privatizációs tenderen.

Bulgária az elmúlt hónapban három független tendert írt ki összesen hét energiaszolgáltató vállalatának 67 százalékos pakettjeire. Mindegyik csomag körülbelül nyolcmilliárd kilowattóra éves értékesítési kapacitást képvisel.

A privatizációs pályázatok kétlépcsős rendszerben kerülnek majd elbírálásra. A parlament által elfogadott privatizációs stratégia értelmében egy-egy pályázó a három csomagnak csak az egyikét nyerheti el. Az Enel mindhárom pályázatra benyújtja ajánlatát. Eddig az orosz UES energiaszolgáltató rendszer és a cseh CEZ jelezte részvételi szándékát a tendereken. A vázlatos ajánlatok benyújtási határideje január 30. A privatizációs hatóság ezt követően nevezi meg a szűkített lista tagjait.

A pályázatot benyújtó stratégiai befektetőkkel szemben támasztott egyik követelmény a minimálisan 700 millió eurós piaci tőkeérték és az évi legkevesebb 7000 gigawatt energia értékesítési volumen, valamint befektetési szintű hitelminősítési besorolás, és legkevesebb öt százalékos piaci részesedés egy legalább részben liberalizált nemzeti energia piacon.

A bolgár kormány legkevesebb 270 millió euró bevételre számít az energiaellátási privatizáció nyomán. A magánosítást az energiapiac liberalizálását és az ellátók hatékonyságának javítását szem előtt tartva határozta el Bulgária.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.