Belföld

A Mol megduplázza kőolajtermelését és gázvezetéket épít Aradra

admin
admin

2003. 11. 04. 16:54

A Mol Rt. a sikeresen működő szibériai vegyes vállalata segítségével 2005 végére megduplázza kőolajtermelését, ami jelenleg évi 1,5 millió tonna - közölte a társaság vezérigazgatója kedden szegedi sajtótájékoztatón.

Mosonyi György hozzátette: Szibériában annyit fognak
termelni az egyetlen vállalattal, mint Magyarországon összesen. (A tudósítás szerint vezérigazgató nem említette, de a Mol a Jukosszal együtt termeli ki a szibériai energiahordozót.) A vezérigazgató beszélt arról is: az európai uniós csatlakozás megköveteli az olajfinomítóktól a kénmentes üzemanyag előállítását, azaz 2005. január elsejétől minden tagországban kénmentesnek kell lennie a benzinnek és a gázolajnak. Ez azzal jár, hogy minden finomítóban hatalmas beruházásokat kell végrehajtani.

A Mol egy éve hozzákezdett a szükséges fejlesztésekhez, mire az új szabvány életbe lép, üzemanyagait kénmentes minőségben fogja előállítani, és versenyképes marad az olajfinomítók között – mondta. A vezérigazgató tájékoztatása szerint társaság a legnagyobb megújítást 1992 óta az üzemanyagtöltő állomás hálózatán hajtotta végre. Az elmúlt évek fejlesztéseit az indokolta, hogy az üzemanyag jelentős részét benzinkutaknál értékesítik. Mosonyi György hangsúlyozta: a hálózat ma már minden tekintetben felveszi a versenyt bármely világcég töltőállomásaival.

A vezérigazgató kitért a gáz üzletágra, amelyet a Mol szempontjából az utóbbi évek gyenge pontjának nevezett. Kiemelte, hogy az új gáztörvény áttörést jelent a magyarországi gázpiacon: kinyitja azt az uniós ütemtervnek megfelelően, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a Mol gáz üzletága a jövőben kiszámíthatóan, nyereségesen tudjon működni.

A Szeged és Arad közötti gázvezeték tervezett megépítésével kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: a fejlesztés azt a célt szolgálja, hogy összekössék a magyar és a román gázrendszert, s lehetővé váljon a gázszállítás Magyarország felől Románia irányába. A tárgyalások jól haladnak, a beruházás előkészítése jó állapotban van – fűzte hozzá. Ismertetése szerint a vezetékrendszer magyarországi szakasza 47 kilométer hosszú lesz, a beruházás költsége 6 milliárd forint.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.