Belföld

Hodorkovszkij Putyin előtt – új vezér a Jukosznál

A Jandeksz politikai közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Mihail Hodorovszkij, a Jukosz olajvállalat korábbi vezére megelőzte Vlagyimir Putyint a népszerűségi listán.

A Jandeksz közvélemény-kutató október 27. és november 2. között végzett az orosz közhangulatot reprezentáló felmérést, és az úgynevezett “politikai NINI-index” szerint Hodorkovszkij nagyobb pontszámot kapott Putyin elnöknél. 1999 júliusa óta nem fordult elő hasonló eset, azóta senki sem volt képes megelőzni Putyint a listán.


Hodorkovszkij Putyin előtt – új vezér a Jukosznál 1

Mihail Hodorkovszkij

Polit-techno Hodorkovszkijról

Az Eho Moszkvi rádióadó hétfői adásában máris megszületett az új Hodorkovszkij-kultusz első terméke: az Argentum című műsorban a Polit.techno projekt dala hangzott el a letartóztatott Jukosz-vezetőről. A Nem lesz kupeckedés című dalmű egyébként Putyin elnöknek arra a kijelentésére utal, hogy nem hajlandó tárgyalni vezető üzletemberekkel Hodorkovszkij szabadonbocsátásáról, az igazságszolgáltatás működéséről.


Mindezt egyébként Alekszej Visnya zenész, a dal szerzője mondta, hozzátéve: az éneket vidáman és nem sokat filozofálva írta meg. (A dal egyébként elérhető a www.polittechno.ru weboldalon, ám a FigyelőNet hiába igyekezett letölteni, valószínűleg túl sokan próbálkoztak ebben az időszakban a kupeckedő ének meghallgtásával.)



Hodorkovszkij Putyin előtt – új vezér a Jukosznál 2

Szemjon Kukesz

Új elnök a Jukosznál

Ugyancsak a Jukoszt érintő hír, hogy új igazgatótanácsi elnöke lett az olajcégnek. Szemjon Kukesz (amerikaiasan: Simon Kukes) személyében egy amerikai állampolgárságú, orosz származású üzletember került a cég élére. Ő egyébként korábban a Jukosz riválisásánál, a TNK olajcégnél töltött be hasonló vezető pozíciót.

Kukesz helyettese Jurij Bejlin lesz a Lenta.ru orosz internetes újság szerint. Bejlin eddig a Jukosz EP nevű céget, a holding egyik leányvállalatát irányította.


A Jukosz vezetőségébe mások is bekerültek: Mihail Brudno a Jukosz RM nevű leányvállalattól jutott be az igazgatótanácsba. Bruce Misamore alelnök a pénzügyekért volt eddig is felelős. Alekszandr Tyemerko alelnöke volt a Jukosz-Moszkva nevű cégnek. Steven Theede a Jukosz-Moszkva elnöke, a Jukosz holding igazgatója. Mihail Trusin pedig első alelnöke a Jukosz-Moszkvának.


 A Szibnyeft és a Jukosz együtt

A Jukosszal egyesülő Szibnyeft mögött Roman Abramovics nagyvállalkozó áll. Ő a tulajdonosa a brit Chelsea futballklubnak is. A focicsapat megszerzésének körülményeit az angol tőzsdefelügyelet vizsgálja. A JukoszSzibnyeft egyesült holding a világ negyedik legnagyobb olajvállalata lenne, és megerősítené a Jukosz első helyét az orosz piacon.

Novemberben egyesül a Jukosz és a Szibnyeft


Ezek a személyek hamarosan újabb pozíciókat foglalhatnak el: ha ugyanis megválasztja őket a JukoszSzibnyeft nevű új cég részvényesi közgyűlése, akkor az egyesített mamutvállalat vezetésében is részt vehetnek majd. A Jukosz és a Szibnyeft alakuló közgyűlésére a Jukosz közleménye szerint egyébként november 28-án kerülhet sor. A Jukosz kommünikéje szerint az október 25-én letartóztatott Mihail Hodorkovszkij az új vállalat, a JukoszSzibnyeft irányításában semmiféle feladatot nem kíván vállalni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik