Belföld

Csak néhány “kiemelt” ügyben nem működik együtt az ORFK és az ügyészség

Az ORFK bűnügyi igazgatója szerint háromszor jelezték az ügyészségnek, hogy ki szeretnék hallgatni Rejtő E. Tibort. Az ORFK szerint a kormány és pártok nem kívánják befolyásolni nyomozást, és az ügyészséggel való együttműködés csak néhány „kiemelt" ügyben akadozik.

A legfőbb ügyész állításával szemben a rendőrség háromszor jelezte az ügyészségnek, hogy szeretné kihallgatni Rejtő E. Tibort, a K and H Bank volt vezérigazgatóját, a milliárdos sikkasztás egyik gyanúsítottját; erről az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója beszélt kedden az MTV Nap-kelte című műsorában.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Rejtő E. Tibor talán azért akar a rendőrség helyett az ügyészségnek vallani, mert “túl sok kormánytag érintett az ügyben”, és a rendőrség kormány alá rendelt szerv, a vezérőrnagy elmondta: “az, hogy valaki a kormány alá van rendelve, tekinthető egy normális állapotnak, mint ahogy nagyon sok helyen az ügyészség is a kormány alá van rendelve”. “Azt gondolom, önmagában a kormány alá rendelés nem jelent semmilyen befolyást az eljárásra” – jelentette ki Ferenczi László.

A bűnügyi igazgató állítása szerint munkájukat tisztességesen végezték, és arra a kérdésre, hogy a kormány és a pártok megkísérlik-e a nyomozást befolyásolni, nemmel felelt.

Az esetleges vádalkuval kapcsolatban a törvényt idézte: eszerint vádalku akkor köthető, “ha a bűnüldözési érdek nagyobb, mint az állam büntetőjogi igénye”, és erről az ügyészség dönt. “Egyetlen kérdés van: történt-e bűncselekmény és (…) azt kik követték el személyre és beosztásra való tekintet nélkül. Ez az egyetlen meghatározó dolog, ami az ügyben hozott döntéseket befolyásolhatja” – jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség a rendőrség előzetes tájékoztatása nélkül hallgatta ki a volt bankvezetőt és szállította egy büntetés-végrehajtási intézetbe, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese kifejtette: nem a törvényesség kérdése merül fel az eset kapcsán, de „azt gondoljuk, az új büntető-eljárási törvény által kialakított rendszerben, ahol az ügyész még nagyobb szerepet kapott a korábbiaknál, különösen fontos a bizalmi viszony”.

A Ferenczi Lászlót kérdező újságírók felidézték Polt Péter legfőbb ügyész kijelentését, miszerint a rendőrség csak a tervezett kihallgatás napján jelezte, hogy meg akarja hallgatni Rejtő E. Tibort, miközben az ügyész már az előző nap intézkedett a gyanúsított átszállításról. Rejtő E.Tibort a rendőrség szállította át az ügyészségre.

A vezérőrnagy megjegyezte: a volt bankvezető kihallgatása szerepelt az augusztusi vizsgálati tervben, igaz, időpont-megjelölés nélkül. De a rendőrség heti jelentéseket készít az ügyészségnek, és az átszállítást megelőző napon délig jelezte is, hogy másnap reggel szeretné kihallgatni a gyanúsítottat. Ezt követően az átszállítás napján is jeleztük ezt a napi jelentésben. Tehát háromszor jeleztük, hogy Rejtő E. Tibort szeretnénk kihallgatni – tette hozzá a főkapitány-helyettes.

“Nem megnyugtató és egyfajta bizalmatlanságot is tükröz, hogy nem lehetett nekünk megmondani azt, hogy el lesz szállítva Rejtő E. Tibor. (…) Egy normális együttműködésben joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi volt az oka annak, hogy ezt nem lehetett velünk közölni” – jelentette ki a vezérőrnagy. Megjegyezte: ellenpélda is van, nem sokkal később az ügy szír gyanúsítottját is kihallgatta az ügyészség, “ott viszont napokkal előbb jelezték”.

Ferenci megismételte Salgó László országos rendőr-főkapitány korábbi kijelentését, miszerint az ügyek döntő többségében nincs semmilyen probléma a rendőrség és ügyészség együttműködésével, csak néhány, úgynevezett “kiemelt ügyben”.

Elmondta, hogy Kulcsár Attila asszisztense ügyében majdnem ugyanaz történt, mint a volt bankvezetővel, csak “nem tártuk a nyilvánosság elé ezeket a szakmai vitákat”.

A Népszabadságban megjelent hírre – hogy egy magát megnevezni nem kívánó ügyészségi forrás szerint továbbra is a rendőrség rendelkezésére áll Rejtő E. Tibor az ügyészség felügyelte zárkában – Ferenczi László azt mondta, ez esetben felmerül a kérdés, miért kellett a rendőrségi fogdából büntetés-végrehajtási intézetbe szállítani a K and H Bank lemondott vezérigazgatóját. Ha valóban az az ügyészség álláspontja, hogy kihallgathatják a volt bankvezetőt, akkor ezt kezdeményezni fogják, de “ehhez ügyészi engedély kell” – tett hozzá.

Rejtő E. Tibor és Kulcsár Attila rendőrségnél lévő naptárával kapcsolatban leszögezte: önmagában az, hogy a naptárban szerepelnek nevek és találkozások, nem jelent se jogsértést, se bűncselekményt. “Ezek közül az az érdekes számunkra, amely valamilyen bűncselekmény elkövetéséhez kapcsolódik” – jelentette ki, hozzátéve: nem fogják a naptárakban szereplő összes személyt kihallgatni és megkérdezni, követtek-e el bűncselekményt, hanem előbb vizsgálják a bűncselekmény elkövetési körülményeit, és ha ehhez tartozik találkozó, akkor természetesen kihallgatják az érintetteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik