Belföld

Új igazgatók a Pannonplastnál

A Pannonplast hétfői rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosok visszahívták az igazgatóságból Fehér Erzsébetet, az igazgatóság elnökét, valamint a Britton Kft két képviselőjét , Kerék Csabát és Mészáros Jánost. A hattagú igazgatóság másik három tagja hivatalban maradt,köztük Illésy János, a Pannonplast vezérigazgatója.

A Karsai Holding kezdeményezésére összehívott rendkívüli közgyűlésen a tulajdonosok 63,5 százaléka jelent meg, akiknek 52,85 százaléka határozott Fehér Erzsébet, 51,28 százaléka Kerék Csaba, 59,58 százaléka Mészáros János visszahívása mellett.

Újlaki Gábor (Budapest Alapkezelő) menesztése csak egy hajszálon múlt. A brittonos javaslatra tavasszal bekerült Pázmándi továbbra is igazgató tanácsi tag. 

 A Britton 1500 forint felett adja csak el részvényeit

 A Britton Kft. továbbra is tőzsdén kívánja értékesíteni Pannonplast részvényeit, azonban 1500 forint alatt nem adja el – nyilatkozta Kerék Csaba, a Britton vezetője a Pannonplast rendkívüli közgyűlését követően. A Britton meglátása szerint a fundamentunok alapján a Pannonplast részvények reális árfolyama 1600 forint. A közgyűlésen történteket Kerék Csaba utólag nem kívánta kommentálni, ott azonban elmondta, hogy a régi igazgatóság megtartását tartaná helyesnek. A Karsai Holding képviselőit szerinte azért nem szerencsés beválasztani az igazgatóságba, mert konkurens cégről van szó, az alapkezelők pedig nem igazi tulajdonosok, mivel nem saját pénzbefektetésükkel jelennek meg a társaságnál – mondta a Britton vezetője még az igazgatósági tagok megválasztása előtt a közgyűlésen.

Illésy hangsúlyozta: fontos, hogy ma válasszanak igazgatoságot. Az it-ban maradó tag azt javasolta, hogy Fehér Erzsébetet vegyék fel a lehetséges it-tagok közzé, ám a tulajdonosok ennek ellenére nem szavazták be a testületbe a cég volt elnök-vezérigazgatóját. A CA Alapkezelő javaslatára 3 évre it-tag lett Zoltán Csaba, befektetési szakember és Molnár László, a GKI Rt. igazgatója. A Karsai által favorizált Várhegyire nemet mondtak a részvényesek, s ugyanígy járt Heimann Zoltán, a Bábolna Rt. volt vezérigazgatója is.

Kerék Csaba, aki Karsai és a CA delegáltjai ellen emelt szót, szintén kimaradt az it-ből, s a visszahívott Mészárosnak sem sikerült visszajutnia.

Az igazgatóság ezzel öttagúra fogyatkozott, ám így is működőképes, viszont érdekes, hogy mivel egyetlen brittonos, ám elvileg független (Pázmándi) maradt benn, a kis tulajdonosok vették át a hatalmat a Pannonplastnál.

A tulajdonosok eltörölték azt a korlátozást, amely szerint egy részvényes vagy tulajdonosi kör maximum 12,5 százaléknyi részvénycsomaggal szavazhat.

A szokásoktól eltérően a közgyűlés után nem tart sajtótájékoztatót a cég. Illéssy János vezérigazgató a részvényesi összejövetel után azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet kissé váratlanul érte őket, így a közgyűlést követően az új it tagjai megtartják első ülésüket. A nagy kérdés az, hogy Fehér Erzsébet után ki lesz a testület elnöke. Arra a felvetésre, miszerint Illéssy töltse be ezt a tisztséget is, a cégvezető kijelentette: ez értelmetlen lenne, miután az áprilisi közgyűlés az elnöki és a vezérigazgatói poszt szétválasztásáról döntött.

A Pannonplast igazgatósága úgy döntött, hogy a Britton és a Pevdi Kft. is szavazhat a rendkívüli közgyűlésen, miután több szakértővel is megvizsgálták a tulajdonosi körrel kapcsolatos jogi helyzetet.

Mészáros János, a Britton képviselője a PSZÁF elleni perrel kapcsolatban annyit mondott, hogy azt ígérte a bíróság, hogy novemberben foglalkozik vele. A Britton a tulajdonában lévő pakettet a tőzsdén eladásra kínálta, de eddig nem kellett senkinek azon az áron – nyilatkozta Mészáros János.

Karsai: illegitim az igazgatóság

Ismét felmerült, hogy akár cégbezárásra is sor kerülhet a költségcsökkentési projekt keretében. A tagvállalatok elkészítették 3 éves stratégiai tervüket, s ezt a holding hamarosan véleményezni fogja. A 12 millió eurós hitel refinanszírozása szintén szóba került. A szóban forgó kölcsönt csak technikailag tudták meghosszabbítani, mivel a cég körüli bizonytalanság egyelőre csupán ezt tette lehetővé.

Karsai Béla illegitimnek nevezte a Pannonplast igazgatóságát a mai rendkívüli közgyűlésen. Karsai szerint a cég idei eredménye az egyes átszervezéseket beleszámítva rosszabb lenne, mint tavaly.

Karsai Béla szerint az illegitim igazgatóság miatt van a bizonytalanság, s emellett úgy vélekedett, hogy az igazgatóság pozitív üzenetei is hagynak kívánni valót maguk után. A Britton egyik ügyvezető-tulajdonosa, Kerék Csaba levezető elnök kijelentette, hogy csak Karsai szerint van illegitimitás.

Karsai több kérdést tett fel, s az idei 1,6 milliárdos Moldin beruházást is firtatta, pontosabban a beruházás megtérülésére volt kíváncsi. Karsai érdeklődött még a decemberben meglévő 3 százalékos sajátrészvény-állományról, ám erről az it-ből később visszahívott Fehér Erzsébet nem kívánt nyilatkozni. Derültségre adott okott a megjelentek körében, hogy Fehér arra nem tudott válaszolni, befolyt-e a vételár.

Karsai Béla a Pannonplast gazdálkodásáról szóló beszámolóval kapcsolatban elmondta, szerinte sok újat a beszéd a gyorsjelentéshez képest nem tartalmazott, sőt, egyes átszervezéseket beleszámítva az eredmény rosszabb lenne, mint tavaly.

A közgyűlésen feltűnt Várhegyi Miklós, akit áprilisban a Karsai Holding javasolt it-tagnak, de nem választották be, majd ezt követően nyáron
távozott a Pannonplasttól. (Várhegyi a tőzsdei cég alkalmazottja volt, de a Britton helyett a Karsaihoz “húzott a szíve”.) Karsai feltehetően őt most is javasolni fogja it-tagnak.

Átalakítás – költségcsökkentés

A Pannonplast az első három negyedévi 18,88 milliárd forintos árbevétel után az idei év végére 25-26 milliárd forintot vár. Az eddigi eredmények alapján az üzemi eredményt az év végére 800-900 millió forintra várja a vezérigazgató.

Az előző negyedévek vesztesége után a harmadik negyedévben a társaság 240 millió forintos nettó eredményt könyvelhetett el, amit a cég vezetője a kedvező szezonális hatásokkal, a pénzügyi műveletek ráfordításainak leszorításával és a költségcsökkentő intézkedésekkel magyarázott.

A Karsai Holdingot a Pannonplast továbbra is versenytársának tekinti, a Karsai Béla által felvázolt lehetséges szinergiák részletei egyelőre nem ismertek a társaság számára, de nyitottak vagyunk az új kezdeményezésekre – mondta korábban a vezérigazgató. A Britton Kft. kivonulása a tulajdonosi körből egyelőre még nem kezdődött meg.

A Pannonplastban jelenleg 12,77 százalékos tulajdoni hányaddal jelen levő Karsai Holding tulajdonosa, Karsai Béla korábban azt szorgalmazta, hogy a két cégnek ki kellene használnia a KH és a Pannonplast közötti szinergiákat. A KH kezdeményezésére november 3-ra a Pannonplast rendkívüli közgyűlést hívott össze. Karsai Béla célja az volt, hogy cége két helyet szerezzen a Pannonplast igazgatóságában.

A közgyűlés a Pannonplastban szintén résztulajdonos Britton Kft. megítélése szerint tovább fokozza a bizonytalanságot a társaság körül, ezért október elején úgy határozott, hogy 11,32 százalékos tulajdonrészét a nyílt piacon értékesíti. A Karsai Holding tulajdonosa viszont úgy véli, hogy a K and H brókerbotrányának a Brittonnal – így a Pannonplasttal – kapcsolatos összefüggései szültek bizonytalanságot.

A Pannonplast tulajdonosainak szavazati aránya jelenleg meglehetősen áttekinthetetlen, az ügyet a PSZÁF vizsgálta a Britton és a Pevdi Kft. együttes tulajdonszerzése miatt.

Megkezdődött a Pannonplast másfél évig tartó reorganizációs programja, amellyel a társaság hatékonyságát kívánják javítani. A jövőben proaktív, agresszívabb marketingpolitikát folytat majd a cég, amelyet a költségek csökkentése és további szervezeti változások kísérnek. Ez utóbbi nem jelenti azt, hogy Pannonplast-leányvállalatokat vonnának össze – mondta a vezérigazgató. Keresik a lehetőségét, hogy a cégcsoport adófizetési kötelezettségét csökkentsék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik