Belföld

Hiába a piktorgram – még mindig erőszakos a tévé

Nem lett kevesebb erőszak a tévéképernyőn attól, hogy az uniós elvárások jegyében csaknem egy éve piktogramok jelzik a korhatáros műsorokat - számol be a Magyar Hírlap. Idén azonban némileg csökkent az erőszakos jelenetek száma a műsorajánlókban.

A kiskorúak védelmét tekinti egyik legfontosabb feladatának az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT). Ezért a médiahatóság folyamatosan ellenőrzi a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó részének betartását. A jogszabályt az uniós jogharmonizáció jegyében módosították tavaly. Ennek alapján a műsorszámok öt kategóriába sorolhatók, és meghatározott idősávokban kerülhetnek adásba.

Az első kategóriába a mindenki által, a másodikba a 12 éven aluliak által csak nagykorúak felügyeletével nézhető, a harmadikba a 16 éven aluliak, a negyedikbe a 18 év alattiak számára nem ajánlott műsorokat sorolják. Az ötödik kategóriába azok tartoznak, amelyek “súlyosan kedvezőtlenül” befolyásolhatják a kiskorúak fejlődését. Ezek nem tehetők közzé, mert pornográfiát vagy szélsőséges és indokolatlan erőszakot tartalmaznak.

A műsorelőzetesek vonatkozásában viszont nem találni semmilyen kikötést. Szilády Szilvia, az ORTT tudományos munkatársa – aki idén két kutatást is végzett a műsorelőzetesek erőszaktartalmáról – közölte: Európában van, ahol a műsorelőzeteseket is szabályozzák. Németországban például csak abban az időpontban lehet műsorelőzeteseket sugározni, amikor a promotált műsorszámot is vetítik. “Az uniós direktíva az idősávok meghatározását a nemzeti szabályozásra bízza, a gyakorlat úgyis országonként különböző” – mondta a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik