Belföld

Európa és Ázsia verseng India kegyeiért

Az európai és ázsiai kereskedelmi képviseletek egymás sarkába taposva próbálták saját országaikba csábítani az indiai cégeket, mert a forráskihelyezés miatt Indiába „szöknek" a munkahelyek.

„Sok európai országban hiány van képzett informatikusból, ezért a nyugati cégek által javasolt megoldás egyszerre jelent munkaerő exportot és befektetést is”, nyilatkozta az AFP-nek Kiran Karnik, az indiai szoftver és szolgáltató cégek szövetségének (Nasscom) elnöke. „Ily módon azonban munkahelyeket is tudnak teremteni. Az indiai cégek külföldi megjelenése tehát segítség is.”

Németország és Anglia a gazdasági ereje mellett azzal próbált csábító lenni, hogy mindkét ország „Európa kapujaként” reklámozta magát Bangalore-ban, ahol több mint ezer külföldi IT cég van jelen, pl. a Cisco, a Dell, a General Electric, a HP, az IBM és az Oracle.

India vált a világ „háttérrendszerévé” – vélik a szakértők -, hiszen több mint 250 globális cég működtet irodát Bangalore-ban, Hyderabadban és Újdelhiben az olcsóbb indiai munkabérek miatt. Egy indiai szoftvermérnök a tizedét kapja amerikai kollégája fizetésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik