Belföld

Ázsiai hatalomátvétel? – trendek a mobiltávközlésben

A WLAN terjedése és a távol-keleti készülékgyártók előretörése volt érzékelhető az október közepén megrendezett genfi telekommunikációs szakkiállítás és vásáron, az ITU 2003-on.

Vásárfia nélkül nem megyünk haza – közölte cége informatikai vezetőivel Sugár András, a Westel Mobil Rt. vezérigazgatója. A kijelentés az Európában négyévente, az ENSZ telekommunikációs szervezetének égisze alatt megrendezésre kerülő ITU World Telecom mobiltechnológiai
Ázsiai hatalomátvétel? – trendek a mobiltávközlésben 1


szakkiállítás és vásáron hangzott el, még 1999-ben. Foganatja némi alku után a Motorola WAP Gateway szolgáltatásának megvásárlása lett, amit azután a cég szűk két hét elteltével be is mutatott, Magyarországon elsőként.

A speciálisan a telekommunikációs szolgáltatók érdeklődésére számot tartó, Genfben megrendezett szakvásár a show-szerűbb CeBittel összehasonlítva inkább szól a jövő technológiáiról, mint a ma kézbe fogható eszközökről. “Ezért aztán számos cég ki sem állította berendezéseit, inkább tárgyalótermekkel készült a szakma fogadására és az üzletek helyben történő megkötésére” – magyarázza Fekete László, a vezető mobiltávközlési cég IT-fejlesztési igazgatója, aki a wireless lan (WLAN) előretörését jövendöli. Minden megjelent vállalat – legyen szó szoftver- vagy készülékfejlesztő cégről – a WLAN-t helyezte előtérbe saját területén belül. A technológia erénye, hogy a rádiós összeköttetés segítségével tetemes adatmennyiség tölthető le.


Előnyben a távol-keleti cégek

Az idén több mint százezer érdeklődőt vonzó kiállítás arca sokat változott a négy évvel ezelőttihez képest. A Nokia, az Ericsson és a Siemens távolmaradása éppen olyan üzenetértékű, mint a harmadik generációs rendszerek fejlesztésébe komoly összegeket invesztáló, távol-keleti cégek tolongása. Ez utóbbiak jó eséllyel pályáznak arra, hogy átvegyék az irányítást a harmadik generációs mobiltávközlésben. Az európai fejlesztők hegemóniájának megtörése nem megy egyik napról a másikra.

A távol-keleti cégek azonban lépéselőnyhöz jutottak azáltal, hogy idejekorán felismerték: a felhasználókat a nagy mennyiségű adatátvitel, illetve a jó minőségű kép és adatszolgáltatás érdekli. “Tudatos üzleti döntés volt a vállalat távolmaradása a túl általánosnak ítélt kiállítástól” – ismerteti cége álláspontját Simai Anna, a Nokia Hungary Kft. kommunikációs igazgatója, aki a távol-keleti gyártók előretörését nem kívánta kommentálni. Hozzátette ugyanakkor, hogy cége inkább egyéb szakmai kiállításokra fókuszál, így a CeBitre, a cannes-i 3 GSM-re, és saját konferenciájukra, a NIC-re.

A kiállításon felsorakozó ázsiai gyártók készülékeinek legszembeötlőbb tulajdonsága, hogy azok integráltan tartalmazzák az összes adatátviteli lehetőséget (WLAN, GPRS, UMTS), amelyeket transzparens módon, optimalizálva használ a telefon. Az idei vásáron a készülékek kijelzőjének megnövekedése és finomodása volt érzékelhető. A monitorokra bonyolultabb színmélység, a képekre pengeélesség jellemző. Míg ma egy telefon 4000-65 000 szín megjelenítésére alkalmas, a kiállításon felsorakoztak a 262 000 szín megjelenítésére képes telefonok, amelyek immár egy kistévé képalkotásával vetekszenek.

Futurisztikus telefonok

A telefonra az állóképeken túl immár mozgóképek, videobejátszások, híradós összefoglalók, sportesemények kiemelkedő pillanatai, gólösszefoglalók is letölthetők. A telefonba szerelt kamerák felbontása, minősége, lencséje is fejlődött – derült ki a vásáron, ahol a berendezések már 1,1-1,2 megapixeles digitális fényképezőgépeket rejtettek. A nagyméretű képek és videók tárolására a gyártók 16 megabyte-tól integrálnak memóriakártyákat a készülékbe, de ezek két-három éven belül elérhetik a 7-8 gigabyte-os kapacitást.

A kiállítás slágereinek mégsem ezek bizonyultak, hanem a futurisztikus telefonok. “Számomra a két legemlékezetesebb modell a Panasonic egyik testet öltött koncepcionális terméke, a holografikus kijelzővel rendelkező, 3D-s képek megjelenítésére alkalmas készülék, illetve egy bluetoothos női fülbevaló sztereo hangátvitellel, no meg a púderkompaktba szerelt video-mobiltelefon volt” – árulja el Sugár András, aki vásárfia gyanánt ezúttal sebességet vásárolt, ugyanis a szolgáltató átmenetileg a WLAN felé nyit. Teszi mindezt addig, amíg a harmadik generációs mobilszolgáltatás meg nem jelenik Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik