Belföld

Áthidaló hitelt kért a Mol

A Mol Rt. egy új, 400 millió euró összegű, áthidaló jellegű hitel
felvételéről kötött szerződést egy nemzetközi banki szindikátussal - közölte az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken.

 Péntek a fizetés napja

A napokban megalakult a horvát INA olajtársaság új – immár a Mol képviselőivel kiegészült – felügyelő bizottsága, miután a nyáron a magyar olajcég megnyerte az INA 25 százalék plusz egy szavatnyi részvénycsomagjára kiírt tendert. A Mol-nak pénteken kell átutalnia Zágrábba az 505 millió dolláros vételárat.    

Az általános vállalat- és akvizíció-finanszírozásra kötött
hitel 1 éves futamidejű, amely kölcsönös megegyezés esetén
legfeljebb 1 évvel meghosszabbítható, és a végső lejárat végén egy összegben törlesztendő. A hitel kamata EURIBOR plusz 45 bázispont kamatfelár. A szindikátusban szereplő, kilenc bankcsoporthoz tartozó bank a hitelt bankcsoportonként egyenlő arányban nyújtja. A szindikátus tagja a BNP Paribas, a Bank of Tokyo-Mitsubishi, a CIB Gruppo Intesa, a Citigroup, a Dresdner Kleinwort Wasserstein, a HVB Bank Hungary, a JP Morgan, a Raiffeisen Bank, a koordinátor pedig a HVB Bank Hungary. A hitel dokumentációja az ügyleti sajátosságoktól eltekintve teljes mértékben az idén nyáron aláírt 750 millió euró összegű finanszírozási csomag dokumentációjára épül – áll a Mol tájékoztatásában.


Az iparág legnagyobb térségi hitele


 Felújítják a horvát finomítókat

Zágrábi források szerint a Mol az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól felvett 150 millió eurós környezetevédelmi célú hitelt a horvát INA elavult kőolajfinomítóinak felújítására fordítja. 

A Mol Rt. június végén 600 millió euró összegű többdevizás,
rulírozó hitel felvételéről írt alá megállapodást egy nemzetközi bank-szindikátussal. A szerződés megkötéseskor a Mol azt hozta nyilvánosságra, hogy a futamidő 5 év és lejáratkor egy összegben törlesztendő, kamata az Euribor, plusz 47,5 és 65 bázispont közötti, a nettó adósság/EBITDA (pénzforgalmi eredmény) mutató szerinti sávos rendszer alapján meghatározott kamatfelár. A Mol a hitelről úgy nyilatkozott, hogy a finanszírozás több szempontból is kiemelkedő, mivel magában foglalja Közép-Kelet-Európa olaj- és gáziparának legnagyobb, biztosíték nélkül nyújtott kereskedelmi banki hitelét, valamint a legnagyobb önálló EBRD-kötelezettségvállalást mind Magyarországon, mind pedig a
természeti erőforrások szektorában az egész közép-kelet-európai térségben. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) július végén állapodott meg az olajcég 7 éves futamidőre, 150 millió euró összegű hitelről. Míg a 600 millió eurós hitelt általános vállalatfinanszírozásra használja fel a Mol, addig az EBRD hitelét a tervezett környezetvédelmi célú beruházásokra fordítja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik