Belföld

Nem zavarja a német olajimportot a Jukosz-ügy

Német olajipari szakértők véleménye szerint az orosz Jukosz körül kialakult helyzetnek nem lesz hatása sem a német olajimport, sem az energiaárak alakulására.

A Hamburgischen Welt-Wirtschafts-Archivs (HWWA) gazdasági kutatóintézet energiaipari szakértője, Klaus Matthies szavaival: “Az olajellátás szempontjából másodlagos kérdés, ki ül a Jukosz vezető székében. Bárki legyen is az a jövőben, mindenképpen az olaj eladásában lesz érdekelt – mi pedig a megvásárlásában.” Az olajárak változását semmi nem indokolja, hiszen a kínálat változatlan marad. Ez igaz arra az esetre is, ha az állam szerzi meg a többségi tulajdonrészesedést a cégben.

A szakmai berkekben nagy becsben tartott Energie-Informationsdienstes (EID) energiaipari információs szolgálta szakértője, Heino Elfert nem tartja valószínűnek, hogy a Jukosz körül kialakult helyzet egy államosítási hullám előjele lenne. Oroszország ugyanis nem tud meglenni külföldi befektetések nélkül, márpedig egy államosítás elriasztaná a potenciális befektetőket. “Ha államosítanak, búcsút mondhatnak a nagy nemzetközi olajipari konszerneknek, akik csak most kezdtek érdeklődni a gázipari fejlesztések iránt”. Oroszország a világ legnagyobb olajtermelője, és Németország szükségletének egyharmadát fedezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik