Belföld

Magyarországon is látható volt a sarki fény

Péntek hajnalban a nyugati határ közelében látszott, két órán keresztül. Az egész északi égrész erős vörös fényben világított.

Az elmúlt időszak nagy napkitöréseinek nyomán a világ több pontjáról számoltak be látványos sarki fények megfigyeléséről. Pénteken hajnalban a Magyar Csillagászati Egyesület egyik szerencsés megfigyelőjének, Szakály Gábornak a nyugati határ mellől, Nádasdról volt alkalma a látványos jelenséget megfigyelni.

Lelkes telefonbeszámolója szerint éjféltől hajnali 2 óráig, azaz két teljes órán keresztül látszott a sarki fény – tudatta Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa.

Amikor éjfélkor kitisztult a Vas megyei Nádasd felett az ég, már látszott a jelenség. Az egész északi égrész erős vörös fényben világított. A fénylés függőleges csíkozású volt, és ezeknek a csíkoknak az erőssége és vörös színárnyalata lassan változott. Halványult-erősödött-halványult, illetve a vörösség intenzitása is állandóan változott a teljesen felhőtlen égen.

A fénylés határozott, feltűnő, biztos látványt nyújtott, a megfigyelőnek nyilvánvaló volt, hogy sarki fény lát, habár korábban nem volt élőben szerencséje hozzá. A következő éjszakákon – derült idő esetén – esetleg még lehet részünk a jelenségben, bár a naptevékenység csökkenésével ennek valószínűsége is egyre csökken.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik