Belföld

Erste-EIB megállapodás: 8 milliárd önkormányzatokra

Az Erste Bank Hungary (EBH) Rt. pénteken 30 millió euró (közel 8 milliárd forint) összegű EIB Global Loan refinanszírozási szerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A hitelkeretből önkormányzatok valamint kis- és középvállalatok infrastrukturális beruházásait kívánják finanszírozni.

A preferált területek: az energiaipar, a környezetvédelem, a helyi úthálózat és helyi telekommunikációs hálózat, a városfejlesztés, a városi közlekedés, a vízellátás és a csatornahálózat fejlesztését érintő projektek.

A hitelt minimum 400 ezer euró (100 millió forint), maximum 25 millió euró (6,25 milliárd forint) beruházási költségű, s legfeljebb 5 év alatt megvalósuló projektekhez lehet igénybe venni. Az EIB hitel összege nem haladhatja meg a projekt összes költségének 50 százalékát, minimum 200 ezer, maximum 12,5 millió euró lehet, s euróban, dollárban és forintban is folyósítható. A megkövetelt saját erő legalább 25 százalék. A hitel futamideje kis- és középvállalat esetén 4-12 év, maximum 3 év türelmi idővel, önkormányzat esetén 4-15 év, maximum 5 év türelmi idővel. A hitelt a maximum 500 alkalmazottat foglalkoztató, legfeljebb 75 millió eurós (18,75 milliárd forint) eszközállománnyal rendelkező önkormányzatok és vállalatok vehetik igénybe, ha tulajdonosaik között nincs egyharmadnál nagyobb részaránnyal rendelkező nagyvállalat.

Papp Edit, az EBH igazgatósági tagja az aláírási ceremónia után elmondta: a hitel vonzerejét elsősorban kedvező lejárati struktúrája és a hosszú türelmi idő adja, de kamata is kedvezőbb 10-15 bázisponttal a hasonló lejáratú hitelekénél. Az Erste Bank Hungary Rt. féléve kezdte meg az önkormányzati üzletág kiépítését, elsősorban önkormányzati infrastrukturális beruházásokhoz nyújtanak projekthiteleket önkormányzatoknak és önkormányzati cégeknek, eddig öt-hat szerződést kötöttek. A kis- és középvállalati hitelek 150-160 milliárd forintot képviselnek a bank mintegy 200 milliárd forintos vállalati hitelállományából. Az Erste becsült piaci részesedése a kkv-üzletágban 6-7 százalék, az anyabank által megvásárolt Postabankkal (Pb) együtt mintegy 10 százalék lesz. Az önkormányzati üzletágban az EBH-val jövőre fuzionáló Postabanknak 7-8 százalékos részesedése van.

Wolfgang Roth, az EIB elnökhelyettese elmondta, hogy Magyarország volt az első közép-kelet-európai ország, ahol az EIB megjelent. A nemzetközi hitelintézet az első szerződés aláírása, 1989 óta 3,2 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, az év végére pedig összege megközelíti majd a 4 milliárd eurót. Az EIB sokféle programban részt vett, a hitelnyújtás mellett közvetlen tőkebefektetései is voltak. Wolfgang Roth kifejezte azon reményét, hogy a mostani forrást elsősorban környezetvédelmi beruházásokra fordítják majd, úgy vélekedett, Magyarország alábecsülte a környezetvédelem terén, a csatlakozás kapcsán ráháruló feladatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik