Belföld

A Mol napja – amikor minden sikerül?

Néhány napja még magyarázkodni kényszerült a Mol vezetése a stratégiai partner Jukosz gondjai miatt, most meg hirtelen annyi a jó hír, hogy még a részvény tőzsdei kereskedését is szüneteltették egy ideig.

Nem érinti a Mol és a Jukosz szerződéses kapcsolatát az, hogy előzetes letartóztatásba helyezték az orosz olajcég első emberét, Mihail Hodorkovszkijt – hangsúlyozta az elmúlt napokban többször is a Mol kommunikációs igazgatója. A Jukosz írásban biztosította kiemelt partnereként a Molt, úgymond, hogy eleget tesz minden szerződéses kötelezettségének, változatlanul érkezik Fényeslitkén és Butkovcén keresztül a kőolaj, továbbá a Szibériában olajkitermeléssel foglalkozó vegyes vállalat is a terveknek megfelelően működik.


 Csökkent a kockázat

A régóta várt gázárrendelet megjelenése komoly kockázati tényezőt iktat ki a Mol-papírok értékeléséből, és hosszabb távon jelentős hasznot jelent a társaság és részvényesei számára – válaszolta kérdésünkre Zékány András, az ING Bank elemzője. A meghatározott eszközértékek és a megtérülés mértéke többé-kevésbé megfelel az előzetes várakozásoknak, annál hajszálnyival akár jobbnak is mondható. 


Nyereségessé válik a földgáz üzletág


Csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde a kibocsátó kérésére felfüggesztette a Mol törzsrészvényeinek kereskedését. Mégpedig azért, mert az olajipari társaság bejelentette, hogy megjelent a régóta várt gázár-szabályozási rendelet, ami lehetővé teszi, hogy a feljogosított fogyasztók szabadpiaci áron és feltételek mellett vásárolhassanak földgázt. A Mol úgy értékeli, hogy a szállítási és tárolási tarifák lehetővé teszik e tevékenységek 2004-től történő kiegyensúlyozott és jövedelmező működését, más szóval a gázárrendelet kihirdetésével nyereségessé válik a földgáz üzletág. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Mol-részvényesek hosszú távon biztosan jól járnak.


Az esetleges spekulációs árfolyamrobbanást megelőzendő függesztették fel a Mol-papírok tőzsdei kereskedését délelőtt, majd miután a gázár-rendelet az értékpapír-kereskedők körében ismertté vált, 11 órától visszaállították a forgalmazást. A  Mol árfolyama rövid időn belül 155 forinttal, 6855 forintra emelkedett.


 Irányító szerephez jutnak

A Mol gyakorlatilag irányító szerephez jut az INÁ-ban, mivel
vétójogot szerez, tehát ellenőrizheti a cég stratégiai, illetve pénzügyi döntéseit. A másik oldalon viszont meg kell tartania az INA 16 ezer dolgozóját a következő három évben, és mintegy 400 millió dollárt kell beruháznia, hogy uniós szintre hozza fel az INA két elavult finomítóját. 


Döntő súllyal az INA felügyelő bizottságában


Nem a gázárrendelet volt a nap egyetlen Molt érintő izgalmas változása. Szintén a csütörtöki kereskedést érintette, hogy szerdán este a horvát INA olaj- és gázipari konszern közgyűlése megválasztotta új, héttagú felügyelő bizottságát, melyben a Mol két képviselője is helyet kapott. Az új összetételű ellenőrző testületben a Molt Mosonyi György vezérigazgató és Áldott Zoltán stratégiai igazgató képviseli, további négy tagot delegált a horvát kormány, egyet pedig a foglalkoztatottak.


A közgyűlés az INA-alapokmányában is változtatást hagyott jóvá, az új stratégiai partner ellenőrzési jogait és a döntéshozatalt illetően. Lapjelentések szerint azokhoz a döntésekhez, amelyekben kevesebb mint 80 millió kuna (10,52 millió euró) érintett, legalább négy szavazat szükséges. Ennél nagyobb összegeknél hat szavazat kell.


 Jogorvoslatot keresnek

A szlovák SITA hírügynökség értesülése szerint a Mol továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a kisrészvényekből álló csomaghoz tartozó 202 ezer darab, március 20-án emelt áron eladott részvény értékesítését szabálytalannak, tiltott manipulációnak tekinti, ezért tovább keresi a jogorvoslat útját. 

Érvényes a pozsonyi ajánlat


Szlovákiában is dűlőre jutott szerdán a Mol. A szlovák Pénzpiaci Felügyelet (ÚFT) ugyanis jóváhagyta a Mol Rt.-nek a Slovnaft-kisrészvények kötelező felvásárlására tett új árajánlatát.


Az ügy előzménye, hogy a legnagyobb szlovák olajfinomító, a Slovnaft részvényeinek 70 százalékátbirtokló Mol Rt. hosszú hónapokon át küzdött a kisrészvényesek érdekeit képviselő J and T nevű szlovák résztulajdonos társasággal, amely elfogadhatatlannak tartotta a Mol eredeti, 1200 koronás kötelező ajánlatát. Az ÚFT a hét elején jelentette be, hogy részvényenként 1379 korona értékben új ajánlatot kapott a Mol Rt.-től. Szerdán az ajánlatot elfogadta.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik