Belföld

Közel félmilliárd darab mobiltelefon kel el az idén

A digitális kamerával és színes képernyővel szerelt modern készülékek iránti kereslet, valamint az előfizetőknek a fejlődő országokban tapasztalható rohamos emelkedésének együttes hatására közel félmilliárd, 492 millió darab mobiltelefon talál gazdára az idén az amerikai Strategy Analytics kutató intézet prognózisa szerint.

A korábbi előrejelzés 455 millió darabos forgalmat helyezett kilátásba, amit a tavalyi 109 millió után az idén 132 millióra rúgó harmadik negyedéves értékesítési adat láttán módosított az intézet. Az előrejelzés több mint 30 millió darabbal múlja felül a legnagyobb gyártók átlagosan 460 milliósra várt legfrissebb prognózisait. Amennyiben a 492 millió darabos előrejelzés valósnak bizonyul, az 15 százalékos növekedést jelent majd a 2002-es eladásokhoz képest; tavaly ugyanis 429 millió darab készülék talált gazdára világszerte.

Az amerikai piackutató intézet nem áll egyedül közel félmilliárdos prognózisával, hiszen a Merrill Lynch is nemrégiben tette közzé 496 millió darabos értékesítési prognózisát. A piackutató intézet rendelkezésére álló értékesítési adatok alapján változatlanul a finn Nokia vezeti a listát. Piaci részesedése azonban a második negyedévi 37 százalékról a harmadik negyedévre 34,5 százalékra csökkent. A Nokia a két héttel ezelőtt közzétett beszámolójában 39 százalékos részesedést tulajdonított magának.

A Motorola a második negyedévről a harmadikra 14,2 százalékról 15,2 százalékra növelte piaci részesedését, míg a harmadik helyen álló dél-koreai Samsung 10,8 százalékról 11,4 százalékra. A negyedik helyen álló Siemens szintén növelte részesedését, mégpedig 7,3 százalékról 8,7 százalékra. A dél-koreai LG Electronics viszont megelőzte a Sony Ericssont. Az LG részesedése 4,8 százalékról 5,8 százalékra nőtt, míg a Sony Ericssoné 5,4 százalékra csökkent 6 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik