Belföld

Konferencia a magyar-német gazdasági kapcsolatokról

Nyitott szemmel a német piacon címmel konferenciát rendezett az ITDH és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerdán Kecskeméten.

A konferencia nyitó előadásán Esz Anna, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. müncheni irodájának vezetője tájékoztatást adott a német gazdaság jelenlegi helyzetéről és a jövő évi gazdasági előrejelzésekről.


Elmondta, hogy a német gazdaság adja a világkereskedelem 8 százalékát. Németország külkereskedelmi forgalmának 55 százalékát bonyolítja az Európai Unió országaival. Németország a magyar export 35 százalékát szívja fel, míg a magyar import 25 százalékát biztosítja.


Az előadó elmondta azt is, hogy a német gazdaság 2003. első felében 0,1 százalékkal visszaesett a megelőző év hasonló időszakához képest. A jövő évben is csak 1,7 százalékos növekedés várható. A munkanélküliségi ráta országosan 10 százalék. Ezek az adatok és a németországi csődök számának látványos növekedése komoly kihívást jelent a német piacra igyekvő magyar vállalkozások számára.


Magyarország és a különböző tartományok között nem azonos a kereskedelem intenzitása. Intenzívek a kapcsolatok a dél-német térségben, mert kereskedelmi forgalmunk több mint 50 százalékát két német tartománnyal, Bajorországgal és Baden-Württemberggel bonyolítjuk le. A konferencián ismertették az előadók a magyar vállalkozások németországi cégalapításának jogi lehetőségeit, a műszaki szabványokat, a termékfelelősség és a termékbiztonság rendszerét.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik