Belföld

Járai: 2008-ra rendbe kell hozni a magyar gazdaságot

A jelenlegi körülmények között a lehető legjobb döntés az euró 2008. évi bevezetése, de addig rendbe kell hozni a magyar gazdaságot - jelentette ki Járai Zsigmond szerdán Hódmezővásárhelyen.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint Magyarország még nem készült fel annyira az európai uniós csatlakozásra, mint amennyire szükséges lett volna, ezért a kis- és középvállalkozásokat kellemetlen meglepetések érhetik a belépést követően.


Az elmaradás főként az államigazgatatásban és az adminisztrációban jelentkezik, előnyünk lehet viszont a munkakultúra és a képzettség magas szintje. A forintnál stabilabb eurót érdemes lesz bevezetni Magyarországon, ezzel az exportáló cégek is jobban járnak és számításaink szerint a magyar gazdaság 0,6-0,9 százalékkal gyorsabban fog növekedni – mondta a jegybank elnöke.


A következő években elkerülhetetlen viszont a gazdaság rendbetétele. Az elmúlt évek gyakorlata sajnos nem ad alapot a bizakodásra, bár a kormány ígéretet tett a gazdaság rendbetételére – jegyezte meg a jegybank elnöke. “A magyar gazdaságban óriási feszültségek halmozódtak fel amiatt, hogy az import sokkal nagyobb mértékben nőtt az exportnál és ennek hatása a jövő évi áremelkedésben jelentkezni fog” – adott előrejelzést Járai Zsigmond.


A jövő évi áfa-emelkedések miatt az inflációt 6,5 százalék körülire várja az elnök, ami az EU-csatlakozás egyik feltételeként tartott maastrichti kritériumnak nehezen felel meg. Járai Zsigmond szerint az euró 2008-ra tervezett bevezetéséig hátralévő idő erőltetett menet lesz a magyar gazdaság számára, de a gazdaságpolitikai változtatásokra az euró bevezetése nélkül is szüksége van a hazai gazdaságnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik