Belföld

Hétezer főt bocsátanak el a közszférából

A kormány véglegesítette a listát: 6921 köztisztviselőt és közalkalmazottat bocsátanak el a központi közigazgatásból. A legnagyobb arányú leépítés az oktatási tárcánál lesz - olvasható a Magyar Hírlapban.

A kormány szerdán áttekintette és elfogadta a minisztériumok intézkedési terveit az elrendelt létszámcsökkentésről. A végleges lista szerint 6921 embert bocsátanak el a közigazgatásból – jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

A minisztériumokban és háttérintézményeikben 2603, a területi költségvetési szerveknél pedig 4318 köztisztviselő kapja kézhez felmondólevelét.


A lista alapján a kormánynak sikerült egy hajszállal túlteljesítenie takarékossági tervét, mely szerint a minisztériumok és a háttérszervezetek létszámát átlagosan tíz, a területi szervekét pedig hat százalékkal kell csökkenteni. A tárcáknál végül is átlagosan 10,35, a helyi szerveknél pedig 6,84 százalékos lesz a leépítés.

Gál J. Zoltán szerint a létszámcsökkentésnek köszönhetően az államnak jövőre húszmilliárd fonttal kevesebb bért kell kifizetnie. Arról azonban egyelőre nem tudott tájékoztatást adni, hogy az elbocsátott köztisztviselők végkielégítése mennyibe kerül majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik