Belföld

Egri történet – Egri Leányka és Zengő, 2000.

A Leányka (Feteasca alba, Dievcenske hrozno, esetleg Mädchentraube) a Szőlőfajta-ismeret szerint valahonnan Moldáviából-Erdélyből jön, és csak Közép- és Kelet-Európában létezik. Korai érésű, bőtermő leányka a Leányka, lágy, alkoholban gazdag, szerény, jó esetben tüzes teremtés, mintha növekedne a népszerűsége.


Egri történet – Egri Leányka és Zengő, 2000. 1
Egri Leányka és Zengő, 2000.

A Zengő (erogén leánykori nevén Badacsony 8), legújabb kori szülemény, a kevéssé napfényes 1951-es évben születetett, sötét idő, midőn az önológus a labor mélyére menekült a bolsevizmus hideg nyara és Micsurin elvtárs elől, ekkor keresztezte-kerítette Király Ferenc az Ezerjót a Bouvier-rel Pécsett, ők a kedves mama és papa. Kellemes savak, a Zengő a hírek szerint még aszúsodni is tud. Emez illatok, lágyságok, savak és fák összehangolásával dr. Pók a divatos reduktív fehér mainstreamtől elütő, korszerűtlen, mélyebb színű, testesebb, borosabb bort hozott létre. A korszerűtlent pozitívnak gondoltuk mindig, hisz’ mi is a korszerű… A korszerűtlen például magyaros, tökös, tartalmas. Egyéniség próbál lenni az uniform technológiák és szappanoperák évadján. Érlelés, hordóban és palackban, finomhangolás, nem a rögtöni kasza. Hat hektár grand cru, a síkhegyi déli-nyugati lejtőkön Leányka, Nagytállyán hektárnyi Zengő zeng. Istenem, ezek a szellemes szójátékok.

Egerben történik valami. Élőbb hely, mint a legtöbb álmos és álmodó magyar vidéki város általában, helyzete és története, kultúrája és kreativitása kiemelik a magyar ugar kínos jelenkori csendjéből. Borológiailag ambivalens boom előtt áll, ahol a túltermelés, a gyenge klónok, a felvásárlási ár-viharok, az értéktelített tradíció, a zsenialitás és a kultúra ellentmondásos elegye izgalmas éveket hoz a városra és borkultúrájára a csatlakozás évadján.

Szép világos aranysárga a bor, illatában komoly alkohol és fűszeres fa, ez az illat a zamatban töretlen ívben folytatódik, komoly extrakt koronája a pohár falán, friss, fanyar, kicsit most még nekünk fiatalosan fás összbenyomás, majd jövőre. Érintésnyi kellemes extrakt-édesség, jó bor.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)

Befogod a szádat, nem beszélsz róla

Békefenntartók voltak, de azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak egy népirtáshoz. A boszniai háború után sokan nem tudták újrakezdeni az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2013. március 8.
Sertéshúskínálat árcédulával a Fõvám téri Központi Vásárcsarnok egyik hentesüzletének (standjának) pultjában.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.