Belföld

Solana Moszkvában – terítéken Irak, a Közel-Kelet és a Jukosz

Az Európai Unió Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök letartóztatását orosz belügynek tekinti - jelentette ki Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Moszkvában az Eho Moszkvi rádiónak.

Solana ezzel lényegében szó szerint megismételte Franco Frattininak, az EU-ban elnöklő Olaszország külügyminiszterének állásfoglalását, aki kedden ugyancsak az orosz fővárosban azt mondta: a Jukosz-ügy nem vetheti vissza az orosz-EU kapcsolatokat. Az EU-trojka moszkvai tárgyalásain Günter Verheugen bővítési biztos úgy foglalt állást, hogy Hodorkovszkij őrizetbe vételét egyedüli esetnek tekinti, és nem kívánja értékelni az orosz bűnüldöző hatóságok magatartását.

Javier Solana – mint mondta – nem kíván az orosz belügyekbe avatkozni. Az EU főképviselője arról is beszélt, hogy reményei szerint az orosz állampolgárok a jövőben vízummentesen utazhatnak be az unió országaiba. Konkrét dátumot nem említett, de – mint mondta -, a tárgyalások e téren jól haladnak. Szavai szerint a vízummentesség mindkét fél érdeke, s Brüsszel nem kívánja szigorítani a beutazási feltételeket az oroszok számára. Elmondása szerint a vízummentesség ügye a novemberi római orosz-EU csúcs napirendjén is szerepelni fog.

A EU-főképviselő Irak kapcsán úgy foglalt állást, hogy az EU-nak és Oroszországnak együtt kell részt vennie az újjáépítésben. Meglátása szerint korai lenne a koalíciós csapatok kivonása. Véleményét azzal indokolta: Irakban olyan összetett és veszélyes a helyzet, hogy most nem lehet kivonulni.

Solana a közel-keleti viszály kérdését érintve kifejtette: Jasszer Arafat Palesztina törvényesen megválasztott vezetője, az EU-nak tehát ilyen minőségben kell vele tárgyalnia, ez azonban nem jelenti azt, hogy az unió Arafat minden lépését helyesli. Szavai szerint a terror nem segíti elő a béke megteremtését. Az EU – mondta – a közel-keleti béke “katalizátora” kell, hogy legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik