Belföld

A német gépipar már látja a fényt az alagút végén

A német gépipari és gyárépítő ágazat elsősorban a külföldi megrendelések gyarapodása miatt már látja a fényt az alagút végén. A Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA), az ágazat szakmai képviseleti szerve a szeptemberi megrendelési adatokban már bíztató jeleket vélt felismerni, holott azok éves összevetésben még csökkenést mutattak.

A belpiaci megrendelések volumene tizenegy százalékkal, míg a külföldieké négy százalékkal állt alacsonyabban az egy évvel korábbinál. Átlagosan hét százalékkal kevesebb volt a rendelésállomány. Az elmúlt év szeptemberét azonban csak kellő körültekintéssel lehet megfelelő bázis adatként kezelni, mivel számos egyedi nagymegrendelés miatt az elmúlt év legjobb havának számított. A zavaró tényezőktől megtisztítva az idei szeptember a külföldi megrendelések enyhe emelkedését hozta, míg a belföldi megrendelések megfeleltek az előző évinek.

A kínai megrendelések az év eleje óta harminc százalékkal emelkedtek, és ezzel az ország a német gépipari és gyárépítő ágazat harmadik legjelentősebb export piacává lépett elő. Mivel azonban Kínában dollár alapú elszámolás van érvényben, az euró árfolyamának folyamatos emelkedése miatt az üzletek megkötése egyre nehezebb feladatokat támaszt. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokkal is, itt azonban a beruházási javak iránt növekvő kereslet bíztató helyzetet teremt a VDMA számára.

Aggodalmakra ad okot viszont a nyugat-európai és a németországi megrendelések alakulása, egyedül az autóipar számít jó megrendelőnek. A gépgyártás és az elektronikai ipar egyre kevesebb megrendelést ad tőkejavakra.. Az ágazati szervezet az idei évre két százalékos termeléscsökkenéssel számol. 2004-ben viszont – ha enyhén is – de már megindul a termelés növekedése – véli a VDMA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik