Belföld

MSZP: nem lesz könnyű az integráció

Magyarország beilleszkedése az Európai Unióba nem lesz könnyű folyamat. "Az új tagok nem kapják meg azt a modernizációs többletet, mint a mediterrán bővítéssel annak idején Spanyolország, Portugália és Görögország" - mondta a nemzetpolitikai tagozat ülésén Tabajdi Csaba, majd így folytatta: a legtöbb nehézséggel a mezőgazdaságnak kell majd szembenéznie.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a közös agrárpolitika felülírta a koppenhágai megállapodást, és így még ebben a pillanatban sem lehet tudni, hogyan finanszírozzák majd a magyar gazdákat. A mezőgazdaság helyzetét rontja – folytatta -, hogy az Orbán-kormány nem építette ki a SAPARD támogatások fogadásához szükséges intézményrendszert, és ezzel komoly időveszteséget okozott.

Az uniós megfigyelők szocialista csoportjának vezetője úgy vélte, hogy az uniós tagságot illetően egy csomó félelem, szorongás, frusztráltság van az emberekben, és ezt csak fokozza a Fidesz euroszkepticizmusa és az országot két részre osztó politikája.

Tabajdi Csaba meggyőződése, hogy nincs más helyes politika, mint a nemzeti egység építése, az árkok betemetése, vagyis a nemzeti közép politikájának folytatása. Az MSZP-s képviselő arról is beszélt, hogy a hazánkat az unióban képviselő politikai elitnek, az alkalmazkodás helyett keményen, következetesen kell képviselnie a magyar érdekeket az Európai Parlamentben és Brüsszelben.

Úgy fogalmazott, hogy merjünk akkorák lenni, amekkorák valójában vagyunk, semennyivel se kisebbek, de ne is értékeljük túl magunkat. Végül, de nem utolsó sorban értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a népszavazás után leállt a csatlakozással kapcsolatos tájékoztatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik