Belföld

Az MNB szerint reális a 2005-ös inflációs cél

A kormánnyal közösen meghatározott 4 százalékos 2005-ös inflációs cél nem túlzottan ambiciózus, elemzők szerint is megvalósítható - mondta Riecke Werner, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság és az ICEG Európai Központ konferenciáján szerdán Budapesten.

A jegybank alelnöke szerint egy újabb közös nyilatkozatra lenne szükség a kormánnyal arról, hogy az euró tervezett 2008-as bevezetési időpontjától függetlenül is a 3 százalékos inflációt tekintik árstabilitásnak.


Hozzátette: erre azért lenne szükség, mert ha a piac kételkedik az euró 2008-as bevezetésében, ez a kitűzött dezinflációs pálya hitelességét is megkérdőjelezheti. Riecke Werner hangsúlyozta, hogy a jelenlegi árfolyamsávhoz egészen az ERM II-es uniós árfolyamrendszerbe történő belépés feltételeiről szóló megegyezésig nem kell nyúlni.


Hangsúlyozta, hogy a forint árfolyam sávjának júniusi eltolása megingatta a befektetői bizalmat és a jegybank korábban már megszerzett hitelességét újra vissza kellett állítani. Hozzátette: ezt szolgálja, hogy a kormány és a jegybank közösen határozta meg a 2005-2006-ra vonatkozó dezinflációs pályát, az elkötelezettség az euró 2008-as bevezetése mellett, illetve az érdekegyeztető tanácsban a jövő évi béremelésről született megállapodás.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik