Belföld

Kecskemét mintegy hatmilliárd forint ISPA támogatást kap

admin
admin

2003. 10. 29. 16:17

Kecskemét és a térségéhez tartozó három település 5,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az Európai Uniótól szennyvíz-csatornázási programjának megvalósításához; a beruházás 9,65 milliárd forintba kerül, amihez a kormány 2,9 milliárd forintot, a fennmaradó 10 százalékot pedig a települések biztosítják.

Erről Szécsi Gábor, Kecskemét polgármestere tájékoztatta szerdán az MTI-t. Elmondta: Kecskemét, Kerekegyháza, Ballószög és Helvécia közösen nyújtott be pályázatot az Európai Unió környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra fejlesztését támogató ISPA programjára.

A beruházás három részből áll; a kecskeméti biológiai szennyvíztisztító teljes körű rekonstrukcióját, egy komposztáló telep létesítését és a négy településen a szennyvíz-csatorna gyűjtőhálózatának kiépítését foglalja magába. A nemzetközi tenderdokumentáció a tervek szerint 2004. januárjára készül el, ezt az érintett települések képviselőtestületeinek is jóvá kell hagyni. A közbeszerzési eljárást az EU előírásainak megfelelően kell bonyolítani. A pályáztatás teljes folyamatát és ellenőrzését a Magyarországon működő EU Delegáció végzi.

A nemzetközi tender értékelése és eredményhirdetése 2004. júliusában várható; a próbaüzem a tervek szerint 2007. elején kezdődhet. A beruházás keretében Kecskeméten mintegy 130 kilométer gerinc- és 70 kilométer bekötőcsatorna fog megépülni. A fejlesztéssel Kecskeméten a jelenlegi 51 százalékról 80 százalékra emelkedik a szennyvízcsatorna-hálózatba bekötött lakások aránya, a három kisebb településen pedig megközelíti majd a 100 százalékot. Szécsi Gábor szólt arról is: az önkormányzatoknak költségvetésükben el kell különíteniük a beruházáshoz szükséges saját erőt. Ennek az összegnek a teljes vagy részbeni kiváltására is pályázni fognak az állami költségvetésből biztosított lehetőségekre.

Mivel az ISPA, a felbontott úthálózat eredeti állapotának visszaállítására nyújt csak fedezetet, ezért a beruházáshoz kapcsolódóan Kecskeméten egy útfelújítási program is indul, aminek költségvetése 2,5 milliárd forint – tette hozzá a polgármester.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.