Belföld

Kamcsatka nem készült fel a télre – tiltakoznak a fűtetlen házak lakói

A fűtetlen házak lakói az autóforgalom akadályozásával, utcák elzárásával tiltakoztak az orosz távol-keleten, Petropavlovszk-Kamcsatszkij városában szerdán. A hatóságok elismerték, hogy a télre való felkészülés elmaradt, aminek következtében válsághelyzet alakult ki.

A tiltakozó akció megbénította a Kamcsatka-félszigeti város két fele között a közlekedést. Az elkeseredett lakók találkozót követeltek a városi vezetéstől. A megyei kormányzó helyettese találkozott a tüntetőkkel, és azt mondta, mindent megtesz, hogy segítsen; ha másnap sem lesz fűtés, lemond. A város mintegy 20 lakóépületében, 3000 ember lakásában egyáltalán nincs fűtés a tél küszöbén; a napokban mínusz 3-4 fok volt az átlaghőmérséklet.

Két hete ugyanebben a városban egy másik kerületben tüntettek a fűtés nélkül maradt épületek lakói, akkor a kamcsatkai kormányzó járt közben az ügyben. Vlagyimir Jakovlev orosz miniszterelnök-helyettes szerdán Moszkvában közölte, hogy Kamcsatkán a hatóságok nem készültek fel kellőképpen a télre, s ezért válságos helyzet alakult ki.

A helyi ügyészség eljárást kezdeményezett az ügyben Kamcsatka kormányzója és annak helyettese ellen. A vád szerint a hatóságok más célokra fordították a téli fűtési szezon előkészítésére szánt pénzeket. Hasonló állapotról érkeztek hírek Kirov megyéből is.

A fűtéshiány nemcsak lakóépületeket érint. A tél közeledtével az első hidegebb hétvége után Oroszország több városában tucatnyi iskolában be kellett szüntetni a tanítást. A Moszkvától délre fekvő Tulában több óvodában és rendelőintézetben nincs fűtés. Oroszországban a megyei ügyészségek tavaly közel tucatnyi eljárást indítottak a fűtési idényre való gondatlan felkészülés miatt, de senki ellen nem született elmarasztaló ítélet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik