Belföld

Jugoszlávia felbomlása óta először megy Belgrádba és Zágrábba német kancellár

Hosszú évek diplomáciai csendjét töri meg az a látogatás, amelyre a német kancellár készül. Gerhard Schröder kétnapos balkáni túrát tesz, de előtte megáll Pozsonyban is.

Az út jelentőségét külön kiemeli a BBC, minthogy német kancellár még nem járt sem Horvátországban, sem pedig Szerbiában a balkáni háború, Jugoszlávia felbomlása óta.

Németország kulcsszerepet játszott Horvátország 1991-es önállóvá válásában, Jugoszláviából való kiszakadásában – jegyzi meg a BBC. A németek szintén támogattták a NATO-akciót, amely a koszovói válság idején Szerbia, illetve Kis-Jugoszlávia ellen irányult.

Ugyanakkor az utazás legfőb célja a gazdasági kapcsolatok előmozdítása. Ennek jegyében áll meg Schröder Szlovákiában, ahol arra akarja ösztönözni a helyi kormányt, hogy haladjon tovább a népszerűtlen gazdasági reformok útján. Schröder látogatást tesz a szlovákiai VW-gyárban is.

Szlovákia után viszont már valóban szerbia és Montenegró elnökeivel találkozik Schröder, és ezeken a megbeszéléseken a gazdasági együttműködés kerül majd szóba. Persze a balkáni országok elsősorban német segítséget várnak – jegyzi meg a BBC.

Csütörtökön, Horvátországban pedig várhatóan Schröder elismerését fejezi majd ki az Európai Unióhoz való csatlakozást szorgalmazó helyi kormánynak, amely a nacionalista vezetést leváltva, négy éve viszi végbe a gazdasági reformokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik