Belföld

0,4 százalékos növekedést vár idén az EU

Az Európai Bizottság szerdán 0,4 százalékra csökkentette az euróövezet idei GDP-növekedésére szóló előrejelzését az eddigi 1,0 százalékról.

A jövé évi gazdasági növekedési kilátást 1,8 százalékra csökkentették az eddig várt 2,3 százalékról. 2005-re 2,3 százalékot jósolt szerdán a brüsszeli bizottság. Utolsó adat szerint az euróövezetben a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a tagországok hazai összterméke átlagosan az előző negyedhez képest, és 0,2 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit.


Az első negyedévben az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az átlag szintjén, és az összesített GDP-jük 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az euróövezeti gazdaságok közül a német, az olasz és a holland recesszióba került a második negyedben, két egymást követő negyedévi visszaesés formájában.


A német GDP – a tavalyi utolsó negyedévi stagnálás után – az első negyedévben 0,2 százalékkal, a másodikban 0,1 százalékkal csökkent negyedévről negyedévre. Az egy évvel korábbival összehasonlítva a német GDP – a tavalyi utolsó negyedévi 0,5 százalékos többlet után – az első negyedben 0,1 százalékkal nőtt, a második negyedben már 0,2 százalékkal csökkent. A második negyedben visszaesett a belga és a francia gazdaság is.


Az euróövezet átlagos gazdasági növekedése 0,85 százalékos volt tavaly, a 2001-es 1,59 százalékos és a 2000-es 3,48 százalékos többlet után. A megalakulás évében, 1999-ben 2,81 százalékos volt az átlagos GDP-növekedés az euróövezetben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik