Belföld

Változások az adózásban 2004-ben

Az adóbevallásokat illetően az egyszerűbb, könnyebb adózás irányába mutató jövő két lényeges változása, hogy szélesedik az interneten benyújtható bevallások köre, továbbá 2005-től az adózók egy jelentős részének az adóját az APEH állapítja meg - nyilatkozta az MTI-nek kedden Kecskeméten Király László György.

Az APEH elnöke az új módszer lényegéről elmondta: azok a magánszemélyek, akiknek egyetlen helyről származik jövedelmük, továbbra is választhatják azt a megoldást, hogy helyettük munkáltatójuk készíti el a bevallást.

Akiknek több, olyan helyről származó jövedelemforrása van, amelyekről az APEH hivatalból értesül – például a befektetések, vagy a megbízási díjak -, azok nem elkészítik, hanem csak ellenőrzik, tehát jóváhagyják az APEH által megállapított adó mértékét. Az egyéni vállalkozóknak továbbra is be kell nyújtaniuk a bevallást – szögezte le az APEH elnöke.

Megítélése szerint a jövő évi adóknak nem a közgazdasági kihatásai lesznek jelentősek, hiszen azoknak az a célja, hogy a költségvetés bevételi oldalát biztosítsák, a személyi jövedelemadó kulcsok csökkenése viszont növeli a magánszemélyek jövedelmét, így várhatóan fogyasztásukat és megtakarításukat is.

Mindezeknek azonban némileg ellentmond az áfa-kulcsokban történő változás, tudniillik, hogy megszűnik a nulla-kulcs, a kedvezményes adókulcs pedig 12-ről 15 százalékra emelkedik – tette hozzá Király László György.

Rámutatott: a fogyasztási árakat átmenetileg az áfa-változás befolyásolja, de hosszabb távon az árakat a piac fogja meghatározni, véleménye szerint a csatlakozás után az árak minden olyan terméknél kiegyenlítődnek, amelyeknél nem tipikus a helyi fogyasztás, például a gépkocsinál.

Király László György abból az alkalomból járt Kecskeméten, hogy az APEH ezúttal a Bács-Kiskun megyei igazgatóságnál végezte el a szokásos, általában négy-öt évente esedékes átfogó ellenőrzését. Mivel ebben az időszakban – 1999-2002. között Király László György volt a megyei igazgatóság vezetője, így az értékelésben személyesen nem vett részt.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese elmondta: ez az ellenőrzés az adózók kötelezettségeit semmilyen módon nem érinti, mert a törvények és a belső utasítások betartását vizsgálta a négyéves időszakban, ami megfelelő volt.

Király László György az ellenőrzés kapcsán tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: “az sem lenne meglepő, ha emelni szeretnék az alkalmazottak számát, ám természetes, hogy a kormányhatározatnak megfelelően az APEH-nek is csökkentenie kell a létszámot.

Közölte: még nem ismerik a kormányhatározatból következő pontos számadatokat, így csak arányokról tud beszámolni, azaz arról, hogy a központi hivatalban nagyobb, a megyéknél pedig kisebb mértékben mérséklik a létszámot, a megyei igazgatóságoknál sem egységesen, hanem a feladatok függvényében, differenciáltan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik