Belföld

Átadták az “Év D.A.D.A. rendőrei díjat”

A káros szenvedélyek megelőzése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért első alkalommal vehette át öt rendőr az "Év D.A.D.A rendőre" díjat kedden, Budapesten.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) úgynevezett D.A.D.A – dohányzás, alkohol, drog, AIDS – programja keretében rendőrök tartanak előadásokat az általános iskolák diákjainak a dohányzás, az alkohol, a drog és az AIDS az egyénre és a társadalomra egyaránt veszélyességéről, káros hatásairól.

A díjat alapító Ferenczi László, az ORFK bűnügyi főigazgatója a D.A.D.A program-bizottság döntése alapján elismerésben részesítette Hamza Józsefné őrnagyot, Mihályné Bornemisza Eleonóra főhadnagyot, Major Zsolt őrnagyot, Bodnár Lászlóné százados, valamint Huszárné Szabó Veronika századost.

A díjban azok a rendőrök részesülhetnek, akik huzamosabb ideje kiemelkedő munkával vesznek részt a biztonságra nevelő programban, és szolgálati alapfeladataikat is kiválóan teljesítik. Az emlékplakettek és oklevelek átadására minden évben a tanév kezdetekor kerül majd sor.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1983-óta működő bűnmegelőzési tevékenységet az ORFK 1991 végén vette át D.A.D.A-program néven. A program alkalmazása 1992 októberében kezdődött el Budapesten három és Veszprém megye két általános iskolájában – mondta Ferenczi László.

Közölte, hogy mára 400 rendőr vesz részt e munkában, amelynek eredményeképpen 342 település 565 iskolájának 2100 osztályában fut a program, így az 50 ezer diákhoz jut el évente.

A 11 éve működő program kísérletet tesz arra, hogy olyan ismereteket, módszereket nyújtson a gyerekeknek, amellyel elkerülhetnek veszélyhelyzeteket – mondta a bűnügyi főigazgató hozzátéve, hogy a D.A.D.A-program Közép-Európa legelterjedtebb biztonságra nevelő programja. Szólt arról, hogy az év végére elkészül a program középiskolákban alkalmazható változata is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik