Belföld

Szlovákia és Lettország ellenzi a magyar kisebbségi javaslatot

Bár Kovács László külügyminiszter bizakodóan nyilatkozott a magyar javaslat jövőjéről, Szlovákia és Lettország ellenkezése megakadályozhatja annak alkotmányba foglalását.

Először találkozott konkrét és határozott ellenállással a nemzeti és kisebbségi jogok alkotmányba foglalására vonatkozó magyar javaslat az alkotmányozó kormányközi konferencián (IGC), amikor hétfőn kiderült, hogy Szlovákia és Lettország (két jelentős méretű kisebbséggel rendelkező állam) explicite ellenzi az elképzelést, és ezt hivatalos formában jelezte is az olasz elnökség felé. Ez volt az első alkalom, hogy egy vagy több állam hivatalosan és nyilvánosan kinyilvánította ellenkezését a magyar javaslattal szemben – írja a Bruxinfo.

Franco Frattini olasz külügyminiszter, az IGC levezető elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, nehezen tudja elképzelni, hogy egy javaslat belekerüljön az alkotmányba, ha vannak, akik kimondottan ellene vannak. Frattini azt is mondta, hogy amennyiben a nagy többség támogat egy javaslatot, akkor esetleg egy-egy állam kifogásaira lehet megoldást találni, de ha csak egy ország szeretne valamit, akkor azt nehéz lesz keresztülvinni.

Kovács László magyar külügyminiszter tudósítóknak azt mondta, hogy a délutáni ülésen egyetlen ország sem szólalt fel a magyar javaslat ellen. Kovács elismerte: ez még önmagában nem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy a javaslat átmenjen. Emlékezetes, hogy a magyar kormány az alkotmány első részében, az alapértékek között szerepeltetné a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak tiszteletben tartását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik