Belföld

Minimálbér – tovább emelkedik

Hajnalig tartó tanácskozáson állapodtak meg az Országos Érdekegyeztető Tanács tagjai a 7-8 százalékos bruttó keresetemelési ajánlásról és a minimálbér 53 ezer forintra emeléséről.

Jövőre 7-8 százalékos bruttó keresetemelést ajánl az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) az ágazati bértárgyalásokhoz, a cégek üzleti terveihez. Erről a hétfő délután megkezdett és kedd hajnalig tartó tárgyaláson állapodott meg a fórum kormányzati, munkaadói és munkavállalói oldala. 

Minimálbér keleten, euróban*

Bulgária 56
Csehország 199
Észtország 138
Lettország 116
Litvánia 125
Lengyelország 201
Magyarország 212
Románia 73
Szlovákia 118
Szlovénia 451
Törökország 189

*megközelítő értékek; az Eurostat 2003-ban készült felmérése óta néhány esetben jelentősen megváltoztak a devizaárfolyamok

Sikerült megegyezni arról is, hogy jövőre a jelenleg 50 ezer forintos kötelező minimálbért 53 ezer forintra emelik. A megegyezés érdekében a kormányzati, a munkaadói és a munkavállalói oldal számos kompromisszumot kötött.


A kormányzati oldal bizonyos adó- és járulékterhek mérséklésének képviseletét vállalta a parlamentben. A kormány az engedményeket az adó- és járulékszabályok esetében kívánja majd érvényesíttetni. Így például az adómentes étkezési hozzájárulásnál számíthatnak kedvezőbb lehetőségekre a munkavállalók, a forrásadónál, illetve az egészségügyi hozzájárulásnál pedig a munkáltatók.


A szakszervezetek az eredetileg követelt kétszámjegyű keresetemelési ajánlásra és az 55 ezer forintos minimálbérre vonatkozó igényüket csökkentették. A munkaadói képviseletek az öt-hat százalékos keresetemelési ajánlástól, illetve a változatlan 50 ezer forintos minimálbértől jutottak el az említett kompromisszumig.

A kormányzati oldal, illetve a szociális partnerek egyaránt hangsúlyozták, hogy a megállapodás mindnyájuk számára vállalható, nem befolyásolja hátrányosan a vállalkozások versenyképességét, illetve a szakszervezeteknek is elfogadható módon javítja a munkavállalók reálpozícióját.


Az OÉT munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői kedden délután adják át az éjjel született megállapodást a miniszterelnöknek.



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik