Belföld

Medgyessy Péternél járt az EU ombudsmanja

Medgyessy Péter kedd délelőtt fogadta az európai ombudsmant. Nikiforos Diamandouros 2004. május elseje előtt sorra látogatja a tíz csatlakozó országot: elsőnek Észtországot, másodszorra Magyarországot kereste fel - áll a Miniszterelnöki Hivatal által kiadott sajtóközleményben.

A találkozón a miniszterelnök elmondta: örül, hogy az uniós bővítés után az európai ombudsman hatásköre Magyarországra és az új tagállamokra is kiterjed, s a magyar állampolgárok Nikiforos Diamandouroshoz fordulhatnak, ha panaszt kívánnak tenni valamely közösségi intézmény tevékenységével kapcsolatban.

Az európai ombudsman úgy látja, hogy bár Magyarországon nem volt hagyománya az országgyűlési biztosi jogintézménynek, mára ez a tisztség nemcsak a joggyakorlatban, hanem az állampolgári köztudatban is meghonosodott.

A hazánkban bevezetett jogszabályi környezet és gyakorlat minden szempontból megfelel az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által a közelmúltban közzétett, az ombudsmani intézmény működésével kapcsolatos ajánlásnak – mondta az ombudsman. Nikiforos Diamandouros véleménye szerint Magyarország gazdag politikai, társadalmi és kulturális örökséget visz magával az Európai Unióba.

“Az Alapvető Jogok Kartája részéve válik az EU Alkotmányos Szerződésének, és így a kisebbségi jogok és a kisebbségi nyelvek még nagyobb védelmet élvezhetnek” – emelte ki az európai ombudsman.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik