Belföld

Élesen bírálják Amerikát a belgák

Európában nem nézik jó szemmel az USA külpolitikáját, derült ki a Time Magazin és a CNN közös felmérésének eredményéből. Az amerikai külpolitika legélesebb bírálói a belgák, de a Bush-pártiként ismert hollandok sem sokkal maradnak el mögöttük.

A világ sokkal veszélyesebb hellyé vált azóta, hogy Bush elnök vezeti az Egyesült Államokat, véli a belgák mintegy 70 százaléka. Ez az arány alig valamivel nagyobb, mint amit Franciaországban és Németországban regisztráltak. Sokan attól tartanak, hogy Belgium Amerika-ellenessége újabb indulatokat vált ki a tengerentúlon, ahol eddig sem nézték jó szemmel a németalföldiek néhány furcsaságát.

Népirtó külügyminiszter

Az USA-ban máig nem nagyon értik, hogyan működhet valahol olyan jogrendszer, amelynek alapján bárkit bíróság elé lehet citálni népirtás vádjával, függetlenül attól, hogy a megvádolt személynek van-e köze az adott országhoz vagy nincs. (A “népirtási törvényen” alapuló jogi procedúra lehetősége hamarosan megszűnik, de az amerikaik nem szeretik, ha a külügyminiszterüket népirtás vádjával fenyegeti per, ahogyan ez Colin Powellel megesett Belgiumban.)

Mindenesetre Spanyolországban, Olaszországban és Nagy Britanniában a lakosság többsége szintén veszélyesnek tartja az amerikai külpolitikát, s a 11 európai országban végzett felmérés szerint Bush elnök népszerűsége még az Egyesült Államokat egyébként kedvelő európaiak (például a hollandok) körében is folyamatosan csökken.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik