Belföld

Kampány a fogyatékkal élőkért

Az egészségügyi tárca egészéves kampány keretében hívta fel a figyelmet a fogyatékkal élő emberek életére, lehetőségeire és jogaira; az ezzel kapcsolatos pályázatokra az idén 100 millió forintot költött - mondta az Országgyűlés Szociális Bizottságának keddi ülésén Matus Ágnes, a minisztérium főosztályvezetője.

Beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság 2003-at a fogyatékkal élő emberek európai évének nyilvánította, s a minisztérium kampánya ehhez kapcsolódott. A hazai pályázatok célja az volt, hogy a fogyatékkal élő emberekkel szemben megnyilvánuló diszkriminációt visszaszorítsák, továbbá felhívják a figyelmet a fogyatékkal élő emberek életére, és elmozdítsák jelenlegi helyzetéből a fogyatékosügy kezelését – közölte a főosztályvezető. Mint mondta, az év üzenete: Elférünk együtt!, Te is tehetsz érte!

Matus Ágnes elmondta: olyan – civil szervezetek által rendezett – szakmai programokat támogattak, amelyeken a speciális gondokról, mint például az akadálymentesítésről, vagy a korai fejlesztésről tartottak előadásokat.

A főosztályvezető elmondta: a tárca olyan társadalmi célú hirdetések megjelenését támogatta, amelyek bemutatják a fogyatékkal élő emberek életét. A támogatott és megvalósult pályázatok között említette azt a három közérdekű honlapot, amelyet vak és gyengén látók számára alakítottak át. Ugyancsak szólt a fogyatékkal élő művészek virtuális galériájáról és Molnár Ferenc: Liliom című drámájának jelnyelven előadott változatáról, amelyet az Új Színházban mutattak be.

Hangsúlyozta: a kampány záró konferenciáját november 28-án tartják, amelyen részt vesznek a hazai és a nemzetközi civil- és érdekvédelmi szervezetek is. Matus Ágnes elmondta: jövőre a szaktárca a fogyatékosügyi program támogatására 500 millió forintot irányzott elő, de emellett támogató szervezetek normatív finanszírozására is költ majd a minisztérium, ami további több százmillió forintot jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik