Belföld

Internet Hungary – Kovács Kálmán megnyitója

A Magyar Információs Társadalom Stratégiát (MITS), illetve annak 19 kiemelt programját október 29-én terjesztik a kormány elé - közölte az Internet Hungary 2003 elnevezésű kétnapos konferencia keddi megnyitóján Tihanyban Kovács Kálmán.

Az informatikai és hírközlési miniszter elmondta: a MITS jegyében 2004-től már átfogó programokat finanszíroz a szaktárca. Jövőre programfinanszírozásra 20 milliárd forintot fordítanak. A következő 2,5 évben legalább mintegy 58,27 milliárd forint támogatást kapnak az informatikai programok, aminek fele uniós támogatás lesz.

Jövőre indul a közháló program első fázisa, aminek keretében 7.300 végpont lesz majd elérhető széles sávon. Az e-Magyarország program jegyében jövőre 2.004 végponton lesz már elérhető hazai és uniós információ. Kovács Kálmán közlése szerint az információs társadalom stratégia programjai közül néhány nem hajtható végre egy ciklus alatt. Hozzátette: kiemelt figyelmet fordítanak a közháló programra, az e-önkormányzatok fejlesztésére és a nemzeti digitális archívum létrehozására.

A miniszter rámutatott arra is: 2003-ban felgyorsult az internet hazai elterjedése; nyolc hónap alatt például 40 százalékos volt a növekedés, és a hozzáférésben már meghaladjuk a kétmillió végpontot. Tájékoztatása szerint Magyarországon 500 ezer internet-előfizető van, közülük 160 ezerre tehető a széles sávúak száma.

Kovács Kálmán elmondta: az elektronikus hírközlési törvényt most tárgyalja a parlament és várhatóan november 17-én fogadja el. A törvény fő céljaként a szolgáltatások versenyeztetését kell hangsúlyozni – tette hozzá. A szaktárca vezetője kitért arra is: tarthatatlan ma már a médiatörvény által “behozott” úgynevezett egyhatodos szabály, miszerint az ország területének egyhatodánál nagyobb részt egyik kábelszolgáltató sem érhet el programcsomagjával.

A nyitó előadást követő kerekasztal-beszélgetésen a miniszter kijelentette: 2004-ben további 40 százalékkal szeretnék növelni az internethez való hozzáférést. Közölte azt is, hogy a napokban döntenek a harmadik generációs mobilszolgáltatók versenyének győzteseiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik