Belföld

Arab lapok az USA-t hibáztatják az öngyilkos merénylet miatt

Az Egyesült Államokat hibáztatta az iraki fővárosban elkövetett legutóbbi öngyilkos merényletek miatt a keddi arab napilapok nagy része, mondván kudarcot vallott a bagdadi közbiztonság helyreállításában.

Az arab hírmagyarázók jogosnak gondolják az amerikai katonák elleni támadásokat, amelyeket az iraki ellenállás megnyilvánulásának tartanak, párhuzamot vonva az irakiak amerikai megszállás elleni harca és a palesztinok izraeli megszállás elleni küzdelme között.

“Irak a ramadán első napján vérfürdő helyszíne volt és a megszálló erők közvetlenül felelősek emiatt, mert instabilitást teremtettek Irakban” – írta az Egyesült Arab Emírségekben megjelenő al-Halídzs című napilap, amely más újságokhoz hasonlóan hozzátette: félő, hogy a pokolgépes merényletek csak meghosszabbítják az amerikai megszállást, amelyet a térségben sokan alig leplezett gyarmatosításnak tekintenek.

Szaúd-Arábia vezető lapja, az ar-Rijád szerint az Egyesült Államoknak fel kell adnia Irak és az egész térség ellenőrzésére vonatkozó álmait vagy további támadásokra számíthat. “A politikai buborék szétpukkant Bagdadban. Újabb robbantások következnek vagy az értelem hangja győzedelmeskedik a hegemóniáról szőtt amerikai álom felett?” – tette fel a kérdést a szaúd-arábiai újság.

Még az Egyesült Államokkal általában szövetséges arab államokban, Egyiptomban és Jordániában sem habozott a sajtó az amerikai erőkkel szembeni “iraki ellenállást” emlegetni, hangsúlyozva, hogy az egész lakosság szembefordul a megszállással, nem pedig elszigetelt vagy külföldi elemek.

“Az amerikai vezetés elfeledkezett arról, hogy az árulók kivételével minden iraki inváziónak, gyarmatosításnak és megszállásnak éli meg az amerikai erők jelenlétét, a segítségnyújtásról, a helyreállításról és a demokrácia előmozdításáról hangoztatott minden washingtoni kijelentés dacára” – vélekedett az al-Ahbár című egyiptomi kormánylap vezércikkírója. Az újság szerint az üzenet egyértelmű: fel kell gyorsítani a hatalom átadását az iraki népnek.

A jordániai al-Arab al-Jóm című napilap “az ellenállás hatékonyságát és szervezettségének fokát” emelte ki az előző napi bagdadi robbantások kapcsán. Néhány újság nyíltan állást foglalt a merényletek ellen. “Ami hétfőn történt Irakban, az minden mérce szerint bűncselekmény, de szégyenteljesebb mint egy bűncselekmény: végzetes politikai hiba” – írta a libanoni az-Záfir, hozzáfűzve: “az ilyen politikai hibák segítik a megszállást, hogy igazolhassa irtózatos gaztetteit”.

Fárísz Ganím jemeni újságíró szerint az Egyesült Államok azzal követi el a legnagyobb hibát, hogy reménytelenségbe taszítja az embereket. “A jelenlegi biztonsági helyzet fennmaradása bosszúszomjas muzulmán szélsőségesek táptalaja lesz” – mondta a Reuters brit hírügynökségnek.

Az iráni reformtáborhoz tartozó Reza Juszefian parlamenti képviselő igazságtalannak nevezte, hogy ártatlan embereket ölnek meg egy Amerika-ellenes hadjárat nevében, ami meglátása szerint éppen ellenkező hatást fog kiváltani. “Minél inkább eluralkodik a bizonytalanság Irakban, annál tovább maradnak az amerikaiak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik