Belföld

Adócsökkentés a trend Európában

A fejlett országokban tavaly tovább csökkent az adóbevételek GDP-hez viszonyított aránya – számítja az OECD. Magyarország az élenjáró államok között volt e téren : 2002-ben 1,3 százalékponttal volt alacsonyabb az elvonások GDP-arányos szintje, mint 2001-ben - olvasható a Világgazdaságban.

Magyarországon tavaly a bruttó hazai termék 37,7 százalékát szedték be különböző adók, járulékok címén a költségvetés és az önkormányzatok, míg 2001-ben még 39 százalék volt ez a ráta. A többi visegrádi országban eközben éppen hogy nőtt az elvonások súlya, a legjobban (másfél ponttal) Szlovákiában.

Az OECD-országok többségében a magyarországihoz hasonló folyamatot regisztrált a párizsi székhelyű szervezet. Most közzétett jelentése szerint a 27, kellő részletességű adatot szolgáltató állam közül 16-ban csökkent az adóbevételek nemzetgazdasági súlya. Főként az európai országok szerepelnek ezen a listán: a tizenöt EU-tagország átlagos mutatója 2001-hez képest 2002-ben 41-ről 40,5 százalékra mérséklődött.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet – hangsúlyozottan előzetes – adatai szerint tavaly egy százalékpontnál nagyobb csökkenés volt tapasztalható Magyarország mellett Ausztriában, Nagy-Britanniában, Görög- és Törökországban, Kanadában és Írországban. Ehhez hasonló mértékű emelkedést mindössze három OECD-országban – Szlovákia, Új-Zéland, Luxemburg – jegyeztek fel.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik