Belföld

16 pénztárost gyanúsítanak a K&H-botránnyal kapcsolatban

A K and H brókercégénél történt sikkasztás kapcsán 16 bankpénztárost gyanúsítanak azzal, hogy nem tettek bejelentést pénzmosás gyanúja miatt - mondta el Gera Antal, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának főosztályvezetője kedden Budapesten.

“Az Inter-Európa Bank 15, az OTP Bank egy pénztárosát gyanúsítjuk, és számuk a következő napokban még emelkedhet” – tette hozzá a főosztályvezető. Gera Antal közölte: banki vezető felelősségre vonásáról jelenleg nincs szó a pénzmosás kapcsán.

Papp Csaba alezredes, osztályvezető elmondta: csaknem négy hónapja nyomoznak a K and H brókercégénél történt sikkasztás gyanúja miatt. Az ügynek a 16 bankpénztároson kívül 11 gyanúsítottja van, és eddig 130-140 tanút hallgattak ki.

Hozzátette: 14 magán- és jogi személy összesen 25 bankszámláját zárolták, ebből 15 számlát Magyarországon, 10-et pedig külföldön. Ezenkívül 4 gyanúsított 52 ingatlanát is zár alá vették, továbbá üzletrészeket és személyautókat is. “A lefoglalt ingatlanok és ingóságok értéke mintegy egymilliárd forint, ami tíz százaléka a keletkezett kárnak” – mondta Papp Csaba.

Elmondta: a kár pontos nagyságát még nem lehet tudni, mert a mintegy kétszáz kiemelt ügyfél számláit nem vezették folyamatosan. Gondot okoz a számlák utólagos reprodukálása, a számlaegyeztetéssel még a bank sem végzett. “A nyomozást tovább bonyolítja, hogy már 1998 végén is voltak olyan számlák, amelyekről pénzek tűntek el, s időközben a brókercéget is összevonták” – tette hozzá az alezredes.

Papp Csaba megítélése szerint a rendőrség az elmúlt négy hónapban “ütemes, jó munkát végzett” a K and H brókercégének ügyében. Kijelentette: “a rendőrség politikamentesen, szigorúan szakmai szempontok szerint dolgozik, és alkalmas ennek a bonyolult ügynek a feltárására”. Gera Antal beszámolt arról: hétfőn az ügyészségi nyomozó hivatal kihallgatta a szír gyanúsítottat, mert meg akart vesztegetni két fogdaőrt azért, hogy telefonálhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik