Belföld

11 millió forintos támogatást kap a Fonó

Még az idén 11 millió forintos támogatást nyújt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a Fonó Budai Zeneháznak - jelentette be Hiller István kulturális miniszter kedden az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

A tárca 7,5 millió forint összegben népzenei CD-ket vesz a Fonó Recordstól és egyszeri, 3,5 millió forintos támogatást ad a zeneház novemberi és decemberi programjaihoz – mondta Hiller István.

A minisztérium által megvásárolt ezer darab – a magyar nyelvű területek teljes népzenei anyagát tartalmazó – Pátria CD-ROM-ot és a Magyarság népzenéje című CD-lemez kétszáz példányát az Országos Dokumentumellátó Rendszerhez tartozó 53 könyvtár, 250 zeneiskola és 33 főiskolai könyvtár kapja.

Hiller István szólt arról, hogy az NKÖM jövőre új finanszírozási alapot hoz létre olyan, komoly kulturális értékeket felmutató kezdeményezések számára, amelyek nem minisztériumi és nem önkormányzati fenntartásúak. A pályázati alap kerete elérheti a 100 millió forintos nagyságrendet – jegyezte meg. A kulturális miniszter kitért arra is, hogy a tárca nem csak egyszeri alkalommal, hanem mechanizmusszerűen, rendszeres kapcsolatteremtésre törekszik az értékteremtő műhelyekkel.

“A Fonó tevékenységében értéket látok, és értéket láttam akkor is, amikor néhány hónappal ezelőtt hallottam a mentőkiáltásokat” – mondta a miniszter, utalva arra, hogy a Fonó vezetősége a nyár elején bejelentette: az intézmény súlyos anyagi nehézségekkel küzd, segítség nélkül ősszel megszűnhet a zenei műhely. Az NKÖM és a Fonó vezetése a nyár közepén kezdett tárgyalásokat a helyzet megoldására.

A minisztérium a nyár folyamán már ígéretet tett egy 7 millió forintos gyorssegélyről. A mostani 11 millió forintos támogatásnak nem része az az összeg. “Örülök, hogy vannak olyan kezdeményezések, amelyek egy problémát nem botrányba öltve kívánnak megoldani” – mondta Hiller István.

Koncz Erika, a tárca helyettes államtitkára közölte: tárgyalásokat folytatnak a fővárosi és a XI. kerületi önkormányzattal is, hogy az önkormányzatok is kapcsolódjanak be az “értékmentést” támogató alap létrehozásába.

László Sándor, a Fonó ügyvezetője elmondta, hogy a zeneház e hónapban ünnepli nyolcadik születésnapját. A kulturális műhely 1995. október 19-én nyitotta meg kapuit, az első évben, a “hőskorszakban” minden nap volt koncert a Fonóban – idézte fel.

Az első Fonós lemezek 1996-ban jelentek meg, s abban az évben vált ketté a Fonó Records és a zeneház. 1997-ben kezdték az Utolsó Óra programot, amely 2002-ig folytatódott. 1998 óta jelentetik meg az Új Pátria lemezsorozatot. A Fonó az elmúlt nyolc év alatt több ügyvezető-váltást is megélt – jegyezte meg László Sándor.

A zeneház több elismerést is kapott: 2000 márciusában a Gramofon szaklap kritikusainak díját nyerték el az év dzsessz lemezének megjelentéséért, az év októberében kapták meg a Fővárosi Önkormányzat Pro Cultura Urbis díját, 2002 augusztusában a Kultúraközvetítők Társasága Fehér Rózsa-díjat adományozott a Fonónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik