Belföld

Zuhan a pesti tőzsde, főleg a Mol és a Richter esik

Alighanem a negatív oroszországi hírek is közrejátszanak abban, hogy a pesti tőzsdén az árfolyamok zuhanásnak indultak.

Nem mindenki aggódik 

Zsiday Viktor, az ÁB-Aegon Értékpapír Rt. elemzője úgy véli, hogy a pesti tőzsde esésében csak az egyik tényezőt jelenti az orosz Jukosz-botrány. Szerinte a magyar piac most reagálja le annak a három napnak a történéseit, a szerda-csütörtök-pénteki nemzetközi folyamatokat, amelyek a BÉT zárva tartása miatt mentek végbe az elmúlt héten. Emiatt Zsiday nem tartja komolynak vagy különösebben aggasztónak a mostani helyzetet.

A BUX index 290,13 pontos mínuszban állt hétfő délután. Az összes vezető részvény zuhant, ennek hatására a BUX értéke 9520.19 pontra esett vissza. Az erős orosz kapcsolatokkal rendelkező EGIS 500 forinttal lett olcsóbb, a Matáv 18 forintot esett, a Mol – amelynek orosz kitermelőbázisa van, és onnan importálja az energiahordozók döntő részét is – 180 forinttal ért kevesebbet. Az OTP 50 forintot csökkent, a Richter pedig – amelynek szintén komoly oroszországi érdekeltségei, illetve gyártókapacitásai vannak – 1420 forinttal zuhant.

A forgalom viszonylag jelentős volt a pesti tőzsdén, meghaladta a 6,05 milliárd forintot 13 óra 49-ig. A tőzsdei árfolyamok esése összefügghet azzal a pánikkal, ami a moszkvai tőkepiacokon alakult ki, miután a hét végén letartóztatták Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajcég vezérét. A Jukosztól függ a magyar olajimport hetven százaléka, és az orosz cégnek a Mollal közös kitermelő vállalata is van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik