Belföld

Több lakás épül – tégla lesz elég

Jelentős kapacitásbővítéssel válaszolt a növekvő hazai lakásépítési igényekre a Wienerberger. Európa egyik vezető téglása három magyar gyárában is komoly beruházásokat végez.

Az idei második félévben megugró hazai lakásépítési igényekre válaszul
Több lakás épül – tégla lesz elég 1

decemberben másfél milliárd forintos kapacitásbővítő beruházásba kezd kisbéri telephelyén a Wienerberger Téglaipari Részvénytársaság, melynek Magyarországon 13 gyára van.


Tetőcserépben dobogós 

Az Európai Bizottság jóváhagyása nyomán egyesülhet az osztrák Wienerberger téglaipari óriáscég és a belga Koramic tetőcserépgyártó részlege. A fúzió során a Wienerberger megveszi a Koramic Roofing 50 százalékát, 211,5 millió euróért. A Wienerberger készpénzzel fizet, és középtávon vételi opciója van a maradék részre. A felvásárlással a Wienerberger Európa második számú tetőcserépgyártójává válik. A Koramic a Wienerberger egyik főrészvényese, 20 százalékkal. 

Ócsán és Sopronban is fejlesztettek 


A másfél milliárdos beruházással a Wienerberger Rt. kisbéri gyárában a jelenlegi évi 70 millió tégla helyett évi 140 millió darabot lehet majd előállítani. A beruházást 2003 decemberében készítik elő és 2004 januárjában kezdik meg. A beruházás során a kisbéri gyárban átalakítják az előkészítő gépsort, kicserélik a teljes gyártó- és szárítósort is. A tervezett új gyorsszárítóval az eddigi 48 óra helyett 4 órára rövidül a nyerstéglák szárítási ideje.


Nem a kisbéri a cég egyetlen magyarországi kapacitásbővítő fejlesztése. Nemrégiben fejeződött be a cég soproni gyárában az a 80 millió forintos beruházás, melynek nyomán – az új füstgáz-keringető rendszer beépítésével – a gyár az eddigi, évi 70 millió darab kisméretű téglaegység gyártása helyett szeptembertől évi 90 millió darab előállítására képes.


A Wienerberger harmadik, 150 millió forintos beruházása az ócsai panelfödémet gyártó üzemben történt. A beruházással gyár a 2002-es, évi 100 ezer négyzetméter panelfödémgyártó-kapacitása 160 ezer négyzetméterre nő.



Több lakás épül – tégla lesz elég 2

Enyhe élénkülés a lakáspiacon


A Wienerberger Rt. becslései szerint 2003-ban 33-34 ezer lakás építését kezdik meg – szemben a 2002-es 31 ezerrel. A kereslet megugrása idén augusztustól volt érzékelhető, s a cégnek már szeptemberben saját termelésén felül, egy nagy kapacitású gyára másfél havi termelésének megfelelő mennyiségű téglát kellett külső forrásból beszereznie.


A Wienerberger Rt. szakértői ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a 2003-ra becsléseik szerint várható, 33-34 ezer lakás még mindig alatta marad a szakemberek által kívánatosnak tartott, évi 40 ezer új lakás építésétől.


 Kiszélesedik az árstruktúra

Robbanásszerű áremelkedés helyett a jelenlegi árstruktúra kiszélesedését várják a szakértők az uniós csatlakozástól. A következő néhány évben az olcsóbb lakások ára relatíve még alacsonyabbá válhat, míg a már most is „felárazott”, kiemelt helyen lévő lakások további felértékelődése várható.  


Rövid távon könnyű hoppon maradni


A Wienerberger Rt. magyarországi beruházásai is arra utalnak, hogy a honi téglagyártók a lakáspiac további élénkülésére számítanak. Ugyanakkor Bodnár György, a Wienerberger Téglaipari Rt. kereskedelmi igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy lakásárak emelkedésére spekulálók rövid távon könnyen hoppon maradhatnak. A következő években a lakásárak alakulását elsősorban meghatározó várható telekár-emelkedés és a szintén valószínű mérsékelt munkabér-növekedés hatása csak hosszabb távon ígér biztos hozamot.



Több lakás épül – tégla lesz elég 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik