Belföld

A Mol vételi ajánlata a Slovnaftra: 1379 korona

A Mol Rt. részvényenként 1.379 koronás vételi ajánlatot tesz a Slovnaft részvényeire - közölte a Mol a BÉT honlapján hétfőn.

A Mol jogszabályi kötelezettségének és a szlovák pénzügyi felügyelet határozatának megfelelően nyilvános vételi ajánlat tervezetet nyújtott be a Slovnaft részvényeire a szlovák pénzügyi felügyeletnek – áll a közleményben.

A közlemény szerint az ajánlat feltételeinek jóváhagyásáról a szlovák pénzügyi felügyelet dönt és a Mol a felügyelet jóváhagyását követően teszi meg nyilvános vételi ajánlatát. A közleményben a magyar társaság leszögezi: a Mol továbbra is a tőzsdei átlagár jogellenes manipulációjának tartja a 2003. március 20-i napon, a Pozsonyi Értéktőzsdén 202.000 darab Slovnaft részvényre megkötött ügyletet, ezért keresi a további jogorvoslati lehetőségeket.

Március 20-án egy kiugróan nagy, 202 ezer részvényes és kiugróan magas, 1.541 koronás árfolyamon jött létre Slovnaft-részvény tranzakció a pozsonyi értéktőzsdén. Ha ezt a kötést is be kell számítania az ajánlati árba, akkor a hathónapos átlagár 1.100 koronáról 1.380 koronára emelkedik.

A szlovák felügyelet a kiugróan nagy, március 20-i kötés után felfüggesztette a Slovnaft jegyzését a pozsonyi tőzsdén, és eljárást indított az ügy kivizsgálására, de nem tudta megállapítani, hogy a vizsgált tranzakcióban érintett eladó és vevő között összefonódás lett volna, így nem minősítette árfolyam-manipulációnak az ügyletet.

A vizsgálat szerint az eladó egy angol cég volt, a vevő pedig egy megbízásra dolgozó svájci cég. A Slovnaft egyik kisebbségi, 15 százalékos tulajdonosa, a szlovák J and T Finance Group, korábban azt közölte, hogy ő volt az eladó.

A Molnak azért kellett kötelező ajánlatot tennie, mert március 28-án 66 százalék fölé nőtt a tulajdona a Slovnaftban. A Mol 2000 folyamán, nemzetközi pályázat útján, 36,2 százalékos részesedést szerzett a Slovnaftban tőkeemeléssel és értéktőzsdei felvásárlásokkal. Tavaly novemberben megállapodott két szlovák társtulajdonosával, hogy kivásárolja őket a Slovnaftból, és így 67,8 százaléka lesz a szlovák olajfinomítóban. Az alkalmazandó szlovák szabályozás értelmében a Slovnaft részvények átruházására csak a pozsonyi értéktőzsdén megvalósuló, közvetlen eladás formájában kerülhetett sor. A készpénzes és részvénycserés ügylet március 28-án zárult, és a Mol végül a Slovnaft-részvények összesen 70,02 százalékának lett a tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik