Belföld

A Mol vételi ajánlata a Slovnaftra: 1379 korona

A Mol Rt. részvényenként 1.379 koronás vételi ajánlatot tesz a Slovnaft részvényeire - közölte a Mol a BÉT honlapján hétfőn.

A Mol jogszabályi kötelezettségének és a szlovák pénzügyi felügyelet határozatának megfelelően nyilvános vételi ajánlat tervezetet nyújtott be a Slovnaft részvényeire a szlovák pénzügyi felügyeletnek – áll a közleményben.

A közlemény szerint az ajánlat feltételeinek jóváhagyásáról a szlovák pénzügyi felügyelet dönt és a Mol a felügyelet jóváhagyását követően teszi meg nyilvános vételi ajánlatát. A közleményben a magyar társaság leszögezi: a Mol továbbra is a tőzsdei átlagár jogellenes manipulációjának tartja a 2003. március 20-i napon, a Pozsonyi Értéktőzsdén 202.000 darab Slovnaft részvényre megkötött ügyletet, ezért keresi a további jogorvoslati lehetőségeket.

Március 20-án egy kiugróan nagy, 202 ezer részvényes és kiugróan magas, 1.541 koronás árfolyamon jött létre Slovnaft-részvény tranzakció a pozsonyi értéktőzsdén. Ha ezt a kötést is be kell számítania az ajánlati árba, akkor a hathónapos átlagár 1.100 koronáról 1.380 koronára emelkedik.

A szlovák felügyelet a kiugróan nagy, március 20-i kötés után felfüggesztette a Slovnaft jegyzését a pozsonyi tőzsdén, és eljárást indított az ügy kivizsgálására, de nem tudta megállapítani, hogy a vizsgált tranzakcióban érintett eladó és vevő között összefonódás lett volna, így nem minősítette árfolyam-manipulációnak az ügyletet.

A vizsgálat szerint az eladó egy angol cég volt, a vevő pedig egy megbízásra dolgozó svájci cég. A Slovnaft egyik kisebbségi, 15 százalékos tulajdonosa, a szlovák J and T Finance Group, korábban azt közölte, hogy ő volt az eladó.

A Molnak azért kellett kötelező ajánlatot tennie, mert március 28-án 66 százalék fölé nőtt a tulajdona a Slovnaftban. A Mol 2000 folyamán, nemzetközi pályázat útján, 36,2 százalékos részesedést szerzett a Slovnaftban tőkeemeléssel és értéktőzsdei felvásárlásokkal. Tavaly novemberben megállapodott két szlovák társtulajdonosával, hogy kivásárolja őket a Slovnaftból, és így 67,8 százaléka lesz a szlovák olajfinomítóban. Az alkalmazandó szlovák szabályozás értelmében a Slovnaft részvények átruházására csak a pozsonyi értéktőzsdén megvalósuló, közvetlen eladás formájában kerülhetett sor. A készpénzes és részvénycserés ügylet március 28-án zárult, és a Mol végül a Slovnaft-részvények összesen 70,02 százalékának lett a tulajdonosa.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)

Befogod a szádat, nem beszélsz róla

Békefenntartók voltak, de azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak egy népirtáshoz. A boszniai háború után sokan nem tudták újrakezdeni az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.