Belföld

Az MFB elfogadta az MKB ajánlatát a Konzumbankra

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. igazgatósága hétfőn hét egyöntetű igen szavazattal elfogadta a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) Rt. vételi ajánlatát az MFB bankcsoport tulajdonában lévő Konzumbank Rt.-re - mondta az Econewsnak László Boglár, az MFB kommunikációs igazgatója.

A döntést a fejlesztési bank fölött tulajdonosi jogokat gyakorló gazdasági és közlekedési miniszternek még jóvá kell hagynia. Az ÁPV Rt. a tulajdonos megbízásából augusztus 11-én írt ki pályázatot a Konzumbank 99,6 százalékos részvénycsomagjának és az általa székházként használt ingatlannak az értékesítésére, amire az október 7-i határidőig egy pályázó, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) Rt. adott be ajánlatot.

A hitelintézetet a kormány vonatkozó döntése szerint a legmagasabb árat ajánló szakmai befektetőnek lehet eladni, eladói garanciák nélkül. Az ÁPV Rt. a pályázati kiírás szerint fenntartotta a jogot, hogy a pályázatot érvénytelennek nyilvánítsa, ha az értékesítés jelentős vagyonvesztéshez vezetne.

Az értékesítésre felkínált vagyonelemek könyv szerinti értéke 10,5 milliárd forint, piaci értékét pedig egy értékbecslés 10,8 milliárd forintra, egy másik 8-12 milliárd forintra tette. Az ajánlati ár szakértők szerint a 11 milliárd forinthoz állhat közel.

A Konzumbank mérlegfőösszege 2002 végén 112,1 milliárd forint volt, a hitelintézet az idén augusztus végéig 212 millió forint adózás előtti profitot ért el. Saját tőkéje 2003 augusztus végén 8,582 milliárd forint volt, ebből 7,931 milliárd forint a jegyzett tőke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik