Belföld

Merényletsorozat Bagdadban – 30 halott

Robbanássorozat rázta meg hétfő reggel Bagdad belvárosát. A hírügynökségek is egymásnak ellentmondó jelentéseket közölnek.

Az áldozatok még mindig nem végleges listáját a kórházak és az amerikai hadsereg jelentései alapján állította össze az AFP: e szerint 29 halott és 68 sebesült Bagdadban. A beszámolók négy-vagy öt robbanásról szólnak, közülük kettő csaknem bizonyosan öngyilkos merénylet volt.

Az eddigi hírek szerint a legpusztítóbb a Nemzetközi Vöröskereszt épülete elleni támadás volt. Ekkor egy robbanóanyaggal teli mentőautóval hajtott a Nemzetközi Vöröskereszt egyik épületének, illetve az épület előtti útakadálynak a merénylő. A robbantón kívül a halottak között van legalább egy külföldi, s tucatnyi iraki is.

Fél órával később az ipari minisztérium közelében történt robbanás, majd egy rendőrörsnél autóba rejtett pokolgép három iraki rendőrt és egy amerikai katonát ölt meg.
Nem sokkal később két második pokolgép is felrobbant Bagdad kormányzati negyedében.

Hogy az ellenállók összehangolták-e a merényleteket, illetve, hogy véletlenül hajtották-e végre azokat éppen a muzulmán szent hónap, a ramadán első napján – ezt talán majd a vizsgálatnak sikerül kiderítenie.

Közben nem szűnnek az amerikai katonák elleni támadások sem. Vasárnap este iraki fegyveresek egy amerikait megöltek, kettőt megsebesítettek, amikor aknavetőkkel lőttek egy Bagdad melletti börtönt. Az átmeneti iraki kormány belügyminisztere szerint a megbuktatott Szaddám Huszein áll a merényletek mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik